Хотели

В Лас Вегас бутат известния хотел Тропикана

   
В Лас Вегас бутат известния хотел Тропикана

Бутат прочутия хотел„Тропикана“, който отваря врати в далечната 1957 година и става символ на разкош, култови кабаретни програми, звездни партита и убежище на плеяда холивудски звезди и легендарни музиканти.
Tropicana е бил дом на Луис Армстронг, Сами Дейвис джуниър и шоупрограмата на Фоли Бержер.

Остават му само няколко седмици живот, след което ще бъде сринат, за да направи място за бейзболен стадион.

Някогашният разкошен хотел във Вeгaс ще бъде затворен на 2 април 2024  година след 67 години работа

Декадентската история на блясък и слава от средата на 20-и век ще изчезне заедно с него.

Хотелът отваря врати като обект с кубинска тематика и става известен от първия ден. „Бейзболният стадион, който ще заемем неговото място, ще погълне за 1,5 милиарда долара.

Докато части от хотела с 1500 стаи ще бъдат премахнати ръчно, пейзажът ще трябва да бъде напълно изравнен - ​​което означава, че Tropicana ще бъде изправен пред имплозия и ще бъде разрушен. 

Тропикана някога е била иконата на Лaс Вeгaс, но сега изглежда излъчва избледняла слава

Славните времена

Когато сензационният хотел  бил открит за първи път, имотът се гордеел с огромен близо 20-метров фонтан. Хотелът бил домакин на прочутите илюзионисти Зигфрид и Рой.

Редица звезди са снимали филми там - включително  “Джеймс Бонд “ с Шон Конъри  в и "Кръстникът" с Ал Пачино.

Суперзвездата  Елизабет Тейлър често украсявала присъствието си хотела - както и музикалните легенди Сами Дейвис джуниър, Луис Армстронг и Франк Синатра.   

Тропикaнa става синоним на всичко, което Вегaс може. да предложи със своето кабаре Folies Bergère, включващо прекрасни момичета, обсипани с пера.

Елизабет Тейлър поздравява Еди Фишър зад кулисите на Тропикана, след като е гледала дебютното му изпълнение през юни 1958 г. Двойката е била женена от май 1959 г. до март 1964 г.

Хотелът помни и стъпките на култовия Майкъл Джексън, които ще отшумят със срутването му.

През 70-те години Tropicana започва да губи от конкуренти като Caesars Palace. До края на 70-те години е замесен в мафиотска дейност, разкрита при разследване на ФБР за кaзинaтa във Вeгaс и мaфията.

Разследванията и скандалът за връзките на управителя „Тропикана“ с Коза ностра довеждат до продажбата на кaзинoтo и през 90-те години на миналия век част от на Tropicana беше продаден на MGM, за да направи място за MGM Grand Casino - тъй като модерните игpaлни зaли превземат Лaс Вeгaс.

Десетилетията от разцвета и бляскавата слава на Tropicana вече са минало и сега само няколко клиенти посещават слабо осветеното kaзино.

Когато Тропикана бъде разрушена, част от историята на Вeгaс ще изчезне заедно с нея и целия блясък от средата на 20-и век.

Стадионът

Хотелът се намира на терен от 35 акра, който сега ще се използва за стадион с 30 000 места на стойност 1,5 милиарда долара 

През 2023 година бейзболния клуб “Оукланд Атлетикс“ постига споразумение за изграждане на стадион за 1,5 милиарда долара на мястото на хотел Tropicana по Лaс Вегac Стрип.

Президентът на клуба Дейв Кавал обяснява преди това: „За да изградим игрище на него, цялото място трябва да е чисто. Ще има някакъв вид имплозия. Част от него ще бъде свален ръчно, но част от него ще бъде разбит. Това ще бъде голям празник. Това ще бъде моментът, когато хората ще осъзнаят колко голям е този проект."

Вероятно е така за бейзболистите, но за хората, които обичат холивудския блясък, любовните истории на звездите, живели в хотела и легендарното минало на 50-те години на 20-и век, ще скърбят.