Новини Събития

Кои са Хаваите на Европа, които можем да посетим през зимата

   
Кои са Хаваите на Европа, които можем да посетим през зимата

Ако обмисляме да се порадваме на малко зимно слънце около морето някъде в Европа, едно то местата, които ни идват наум несъмнено са Канарските острови - някъде като Тенерифе или Лансароте. Но може да преосмислим идеята си, след като експертите предупреждават, че любимата испанска ваканционна гореща точка е "изправена пред колапс" поради свръхтуризма. Да, изглежда твърде много хора посещават Канарските острови, тази идиличната ваканционна дестинация, която се състои от Гран Канария, Ла Палма, Тенерифе, Фуертевентура, Лансароте, Ла Гомера и Ел Йеро.

Снимка 651494

Рекорден брой хора (48 милиона) са били на Канарските острови през 2023 г., като половината от тези посетители са британци. 

Организацията Ben Magec - Ecologists in Action, посветена на опазването на околната среда, наскоро издаде предупреждение за огромния брой туристи и влиянието им върху градското развитие, твърдейки, че островите са на предела си и са "изправени пред колапс".

Така че си струва да намерим алтернативно място за бягство и смятаме, че попаднахме на идеалното решение: Мадейра. 

Подобно на Тенерифе и Лансароте, португалският Мадейра е един от четирите острова, съставляващи архипелаг (Порто Санто, Дезертас и Селвагенс) в автономния регион Мадейра. Освен че е заобиколен от лазурно синя вода, островът предлага прекрасен топъл климат през цялата година, което е страхотно.

Снимка 651495

Много потребители на TikTok сравняват Мадейра с епични дестинации като Хавай, Перу и Хърватия, благодарение на прекрасните скали и вулканични пейзажи, като някои дори го наричат "Хаваите на Европа".

И ако това не ни накара да посетим Мадейра, описанието от Lonely Planet със сигурност ще го направи. 

"Геологически драматичен, изпълнен с екзотични цветове и затоплен целогодишно от атлантическото слънце, най-очарователният остров на Португалия е място, което спазва всичките си обещания за субтропична почивка", пишат от изданието, като продължават: "Перлата на Атлантическия океан, островът на вечната пролет... Мадейра заслужава фантастичните си прякори и привързаността, която посетителите и местните жители изпитват към този малък вулканичен остров, който предлага толкова много."

Снимка 651496

Според туристически експерти от TUI, най-доброто време за посещение на Мадейра с най-високите температури е през август или септември, когато можем да очакваме средна дневна максимална температура от 27 °C и най-ниска от 21 °C. 

Смята се, че февруари е най-готиният месец в годината в Мадейра, когато температурите падат до 18°C (среден дневен максимум) или най-ниските са 14°C. По това време на годината не е най-подходящо за плуване в морето що се отнася до температура на водата, но пък температурата на въздуха е идеална.

Ако искаме да избегнем дъждове, е най-добре да не ходим през април, който се смята за най-влажния месец на Мадейра. Най-сух е юни. И ако желаем да влезем в морето, температурата на водата се движи около 23°C или повече от юни до октомври.

Снимка 651498

Има много красиви неща за разглеждане и правене на Мадейра. Преходът от Pico do Arieiro до Pico Ruivo е невероятно популярен сред посетителите, с вита стълба, която води до един от най-високите върхове в Мадейра, където ни очакват спиращи дъха гледки.

По подобен начин Ponta de São Lourenço, най-източната точка на острова, е за задължително посещение, според рецензенти на Tripadvisor. Вулканичният полуостров има пътека, която улавя невероятни панорамни гледки.

Снимка 651493

Столицата на Мадейра Фуншал е сред местата за разглеждане, които трябва да посетим, с толкова много катедрали и музеи. Ботаническите градини във Фуншал са друга популярна атракция, до която може да се стигне с кабинков лифт.

Любителите на плажовете трябва да се отправят към Seixal, който има зашеметяваща ивица от черен пясък, подобно на плажовете в Тенерифе. Като алтернатива, може да се отправим към Порто Мониз, за да плуваме в естествени басейни, образувани от вулканични скали.

Туристите, посещавали Мадейра, също препоръчват да се насочим към очарователната крайбрежна община Понта до Сол, която се гордее с цветни сгради, палми и разбира се зашеметяваща гледка към морето.