Анализи Новини

Световната организация по туризъм: Турция се превръща в лидер в сектора

   
Световната организация по туризъм: Турция се превръща в лидер в сектора

Прочута с богатото си културно наследство, впечатляващи пейзажи, идилични плажове, кристално чисти тюркоазени морета и вкусна турска кухня, Турция се очаква занапред да развие още повече туризма благодарение на своя ангажимент за диверсификация. Това предава Анадолската агенция (АА) за БТА.

Чуждестранните туристи в Турция се увеличиха през последните две години след премахването или облекчаването на свързаните с ковид ограничения за пътуване по света. Страната посрещна 49,2 милиона чуждестранни туристи през 2023 г., като този брой надмина нивото от преди ковид пандемията с 9,3%, по данни на Министерството на културата и туризма.

В ексклузивно интервю за Анадолската агенция Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм, агенцията на ООН, която насърчава отговорен, устойчив и общодостъпен туризъм, подчерта: "Очакваме турският туризъм да продължи да се развива все по-силно тази година и в годините напред"

Освен че нараства като обем, турският туристически сектор става все по-разнообразен и много туристи идват заради културата на страната, кухнята, здравните услуги, религиозните места, морския, селския туризъм и други, обясни Пололикашвили.

"Тази ангажирана промяна към диверсификация заслужава похвала, тъй като не само ще изгради устойчивост срещу бъдещи сътресения, но и ще гарантира, че ползите, които туризмът носи, включително работни места и икономически растеж, се разпространяват по-широко в Турция, включително в селските райони", добави той. Позовавайки се на данни на ООН за туризма, Пололикашвили подчерта, че Турция е на шесто място по брой международни туристи през 2019 г. и на четвърто през 2021 г., което показва ясна възходяща тенденция.

Джулия Симпсън, ръководител на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), подчерта, че секторът в Турция се е възстановил напълно по четирите ключови показателя: икономически принос, работни места и разходи на местни и международни туристи.

Съветът прогнозира, че до 2033 г. "секторът ще увеличи приноса си в БВП до почти 2,2 трилиона лири (близо 73 милиарда долара) и ще наема над 3,3 милиона души в цялата страна", отбеляза Симпсън.

Според Турския статистически институт (TurkStat) приходите от туризъм в Турция през 2023 г. са се увеличили с 16,9% на годишна база и възлизат общо на 54,3 милиарда долара. Фируз Баглъкая, ръководител на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB), определи като обнадеждаващ знак за турския туризъм това, че търсенето в чужбина на ранни резервации за 2024 г. остава високо. По повод на геополитическото напрежение Баглъкая каза, че съживяването на търсенето в периода след пандемията поради копнежа за ваканции и пътувания е помогнало да се ограничи на въздействието на напрежението в региона. Вчера министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек каза, че през миналата година Турция е постигнала най-добрите резултати в областта на туризма. Средносрочната икономическа програма на правителството цели да генерира 59,6 милиарда долара приходи от туризъм и да привлече 59,6 милиона посетители, включително турски граждани, живеещи в чужбина.

"Нашата цел за 2028 г. е да достигнем 100 милиарда долара приходи от туризъм и 82,3 милиона туристи", каза Шимшек.