Заведения Новини Събития

Дубай остава фаворит на туристите, но Европа е хит за кулинарни пътешествия

   
Дубай остава фаворит на туристите, но Европа е хит за кулинарни пътешествия

През 2024 г. туристите ще се откажат от популярни дестинации като Лондон и Париж, докато интересът към големите градове в Азия ще продължи да нараства, прогнозират експерти.

А очакванията се потвърждават и от новата класация на Tripadvisor, след като платформата обяви наградите си Travelers' Choice Best of the Best Destination Awards за най-търсените дестинации в света за 2024 г.

Списъкът е изготвен въз основа на качеството и количеството на отзивите от туристи за места за настаняване, ресторанти и "неща за правене", които са публикувани в Tripadvisor от 1 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г., уточнява CNBC.

Най-добрите дестинации са класирани в следните категории: Топ дестинации, Нови тенденции, Културни дестинации, Дестинации за хранене, Природни дестинации и две нови подкатегории тази година - Дестинации за меден месец и Устойчиви дестинации.

В категорията за най-горещи точки за пътуване през 2024 г. Азия е на първо място, заемайки първите пет места в класацията "Тенденции в света", която определя местата, при които се наблюдава най-голям ръст на интереса през годината, и съставлявайки впечатляващите осем от десетте най-добри дестинации.

Столицата на Япония – Токио е номер 1 за 2024 г.

Тъй като Япония беше сред последните страни, които облекчиха затварянето на границите след пандемията, сега, когато те отново са отворени, туристите се редят на опашка, за да посетят страната.

Токио също така е сред 24-те най-предпочитани световни дестинации сред пътуващите извън САЩ тази година, според данни на Airbnb, споделени със CNBC.

Трафикът на търсенията за Япония се е увеличил повече от три пъти за пътувания през първите девет месеца на 2024 г. спрямо същия период на 2023 г. - по-голямо увеличение от всяка друга държава, заявиха от Airbnb.

Топ 10 най-горещи нови дестинации

  1. Токио, Япония
  2. Сеул, Южна Корея
  3. Заливът Халонг, Виетнам
  4. Остров Палаван, Филипини
  5. Сапа, Виетнам
  6. Богота, Колумбия
  7. Патая, Тайланд
  8. Алахуела, Коста Рика
  9. Пном Пен, Камбоджа
  10. Куала Лумпур, Малайзия

Сеул, Южна Корея, е номер 2 сред най-търсените дестинации в света за тази година.

Градът е един от най-посещаваните в Азия през 2023 г., според компанията за пазарни проучвания Euromonitor International.

През същата година резервациите за полети до Сеул са се увеличили със 191%, което е двойно повече от 2022 г., заяви представител на Trip.com пред CNBC Travel.

Сеул е известен със своята музикална и развлекателна индустрия, а в района се намират над дузина компании от Fortune Global 500, включително Samsung и LG.

Почти три четвърти (71%) от анкетираните туристи планират да се върнат на любимите си места, които вече са посещавали.
 

Властващият шампион Дубай е обявен за най-любима дестинация за трета поредна година, с което затвърждава позицията си за рецензентите на Tripadvisor.

Топ 10 любими дестинации

1. Дубай, Обединени арабски емирства

2. Бали, Индонезия

3. Лондон, Обединеното кралство

4. Ханой, Виетнам

5. Рим, Италия

6. Париж, Франция

7. Канкун, Мексико

8. Маракеш, Мароко

9. Крит, Гърция

10. Хой Ан, Виетнам

Културните пътувания също остават популярни; според последния индекс на сезонните пътувания на Tripadvisor една четвърт (25 %) от анкетираните планират пътувания с цел културни забележителности през следващите месеци.

В тройката на най-популярните културни дестинации за 2024 г. има две нови попълнения - Куско, Перу е под № 2, а Агра, Индия - под № 3, но първото място заема Куба, която се изкачва с пет места спрямо миналата година и е обявена за № 1.
 

Топ 10 културни дестинации

  1. Куба
  2. Куско, Перу
  3. Агра, Индия
  4. Фес, Мароко
  5. Атина, Гърция
  6. Дъблин, Ирландия
  7. Коломбо, Шри Ланка
  8. Хюе, Виетнам
  9. Единбург, Обединеното кралство
  10. Токио, Япония

Повече от половината (57%) от участниците в проучването се вълнуват най-много от това какво ще хапват по време на пътуването си, а тазгодишният списък с най-добрите дестинации за хранене предлага голямо разнообразие.
 

Европа заема половината от първите 10 места в света, като Италия, Гърция, Испания и Португалия са популярни, но Ханой, Виетнам, е на първо място сред гурме дестинациите на Tripadvisor, като тази година се изкачва с две места и заема първото място в света.

Топ 10 кулинарни дестинации

1. Ханой, Виетнам

2. Рим, Италия

3. Крит, Гърция

4. Куско, Перу

5. Флоренция, Италия

6. Ню Делхи, Индия

7. Барселона, Испания

8. Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ

9. Лисабон, Португалия

10. Пукет, Тайланд
 

В категорията "Дестинации за меден месец", която се открива за първи път, островите са най-романтичните места за бягство според рецензентите на Tripadvisor.

В топ 10 попадат дестинации в Индонезия, Малдивите, Мавриций, Карибите и Гърция.

Бали заема първото място, следван от Хой Ан, Виетнам - № 2 и Малдивите - № 3.

Топ 10 дестинации за меден месец

  1. Бали, Индонезия
  2. Хой Ан, Виетнам
  3. Малдиви
  4. Доминиканска република
  5. Мавриций
  6. Кхао Лак, Тайланд
  7. Ямайка
  8. Санторини, Гърция
  9. Остров Занзибар, Танзания
  10. Венеция, Италия