Събития

Над 120 000 български студенти са участвали в Work and Travel в САЩ

   
Над 120 000 български студенти са участвали в Work and Travel в САЩ

От 2000 г. насам повече от 120 000 български студенти са участвали в програмата „Работа и пътуване в САЩ“. Това каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той връчи паспортите с първите издадени визи на петима български студенти, които ще участват в летните студентски бригади в САЩ тази година. Вече 24 години посолството на САЩ в София успешно изпраща чуждестранни студенти за участие в лятната програма „Работа и пътуване в САЩ“, добави Мертен.

Програмата дава възможност на студенти от цял свят да живеят и работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет и да се запознаят с хората и начина на живот в САЩ, каза посланикът. „Това преживяване наистина е трансформиращо и променя живота и ние със радост подкрепяме студентите, които желаят да участват в лятната програма“, каза още Мертен.

Участниците в програмата стават културни посланици на своите страни в САЩ и благодарение на тях стотици американци ще се запознаят с България, ще придобият представа за вашата забележителна страна и може би дори ще я посетят някой ден. Убедени сме, че, когато се върнете в родната си страна, ще станете посланици на САЩ и ще обяснявате за американската култура и ценности. Тази връзка между хората е една от най-силните части на забележителната програма, коментира посланик Кенет Мертен.

Участието в програмата „Работа и пътуване в САЩ“ не е еднократно преживяване, заяви Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България. По думите му много от студентите, които участват в нея, всъщност са повторни участници в програмата и пътуват многократно по време на своето следване.

Програмата действа като трамплин за безброй енергични и талантливи студенти, които постигат големи успехи, след завръщането си в България, каза той. Преди пандемията от COVID-19 приблизителният брой годишно беше около 5000 студенти, пътуващи по програмата. Тази година очакваме да се доближи броя на студенти с предпандемичните нива. През 2023 г. броят беше съвсем малко под 4000, обясни Майкъл Дж. Гриър.

"Мога само да кажа, че хората, които се колебаят, трябва да се хвърлят. Трябва да изживеят Америка и това е най-доброто решение, което могат да вземат през годините си в университета", каза Ана-Мария Иванова, студент по „Арабистика“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тя е последна година в университета и отива в САЩ за втори път.

Впечатленията ѝ са доста добри. Изкарах си много добре. Това е най-доброто лято, което някога съм имала. Всичко ми хареса и се връщам на същото място в Минесота, каза тя. Разликата между българи и американци е огромна, посочи още Ана-Мария Иванова.