Анализи Новини

Зарица Динкова може да отпадне като министър на туризма при ротацията

   
Зарица Динкова може да отпадне като министър на туризма при ротацията

Поне четирима министри на "Продължаваме промяната - Демократична България" може да отпаднат при ротацията, съобщи OFFNews. Това са Христо Хинков, Зарица Динкова и Димитър Илиев.

На този етап представители на управляващото мнозинство публично заявяват, че все още текат преговорите за министерски кресла между Николай Денков и Мария Габриел, както и че ротационните премиери оценяват изпълнението на управленската програма по министерства, като разговорите с имена ще се водят на по-късен етап, а съставът на бъдещото правителство ще бъде предложен от настоящ и бъдещ министър-председател.

В поредица от интервюта съпредседателите на ПП-ДБ заявиха, че рокадите в Министерски съвет трябва да са малко, което противоречи на думите на Борисов, който от месеци твърди, че „7-8 министри трябва да бъдат сменени“. По неофициална информация обаче към момента и в ГЕРБ мислят за по-малко рокади.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини министри от кабинета в разхищение. Без да споменава имена той заяви, че някои от тях не си гледат работата и действат като партийни секретари. Делян Пеевски също подкрепи тази теза. Борисов заяви, че ПП-ДБ вече имали и "надоговорени министри".

Извън медийните обективи разговорите текат и се говори за конкретни смени. Представители на ПП-ДБ и ГЕРБ, с които OFFNews разговаря, неофициално казват, че предстоят поне три смени.

"Сглобката" пренаписа управленското си споразумение в движение

В началото на лятото, когато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договаряха ротацията, лидерите на мнозинството дадоха заявка, че при ротацията смяна на министри няма да има, както и че настоящият състав ще остане непроменен, като само Мария Гарбиел и Николай Денков ще сменят местата си. Лидерите декларираха, че управленското им споразумение се крепи именно на такъв поет ангажимент.

Подготвянето на почвата за рокади обаче започна само няколко месеца по-късно. В началото на есенната пленарна сесия, когато започна и активната кампания за местните избори, в публичното пространство и ГЕРБ-СДС и ДПС започнаха да хвърлят обвинения към министри, които според тях не се справят. Имената варираха в зависимост от казуса с изключение на едно - това на министъра на спорта Димитър Стоянов, който бе споменаван почти всяка седмица от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

В началото на ноември от ПП-ДБ отговориха на поредицата от критики, като в редица интервюта представители на обединението декларираха тезата: "Няма договорка за смяна на министри при ротацията." Те обаче правеха уточнението, че за да има такава, е необходимо съгласието на всички партии, участващи в парламентарното мнозинство. 

И така стигнахме до днес, когато въпросът за самото случване на рокадите не се поставя на дневен ред

Към момента е сигурна само една смяна – на здравния министър Христо Хинков, който сам обяви, че след ротацията няма да остане в кабинета.

Втората рокада вероятно ще е в Министерството на младежта и спорта. Очаква се Димитър Илиев да бъде сменен. Той сам коментира, че не би се чувствал комфортно в правителството след ротацията. В редиците на ГЕРБ са единодушни, че той ще бъде сменен, докато от ПП-ДБ заявяват, че се водят преговори за оставането му на поста.

Третата рокада, която изглежда консенсусна, е на министъра на туризма Зарица Динкова. Според ПП-ДБ и ГЕРБ тя не се е справила задоволително. Шеговито или не в парламента се говори, че основен мотив за смяната ѝ е казусът с костенурката.

Под въпрос има четвърта рокада - министърът на електронното управление Александър Йоловски. Йоловски бе в основата на казуса с отмяната на машинното гласуване на местните избори. Представителите на двете формации в управлението твърдят, че той е към обсъжданите рокади към момента. По информация на OFFNews обаче за смяната му настояват от ПП-ДБ, докато ГЕРБ държат на оставането му на поста.

Неформално от ПП-ДБ заявяват, че продължават да искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Както още преди месеци стана ясно ГЕРБ и ДПС държат на оставането му в Министерски съвет. Вицепремиерът Мария Габриел пък нееднократно е заставала в подкрепа на Стоянов и го определя, като един от хората, работили активно за напредъка на страната по отношение на Шенген.

Във вчерашната си изява Бойко Борисов заяви, че в министерството на земеделието има много слаба работа, като това може да се чете като знак, че рокадата на министър Кирил Вътевсъщо ще се обсъжда.

Министърът на икономиката Богдан Богданов също се обсъжда. Към момента от ГЕРБ искат оставането му, докато от ПП-ДБ се противопоставят.

Изненадващ капан за "сглобката" се оказа МВнР

Към настоящия момент има друг капан за сглобката - Министерството на външните работи. При ротацията се очакваше Мария Габриел да стане премиер, а Николай Денков - вицепремиер и министър на образованието. Този пост обаче вече не изглежда равностоен на ПП-ДБ. Заради това в момента най-актуалния спор между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е кой да застане начело на външно министерство. От ПП-ДБ настояват Денков да наследи поста на Габриел, "за да има излаз навън", докато от ГЕРБ-СДС поставят въпроса "колко компетентен за този пост е той".

Мария Габриел пък поискала да продължи да е външен министър, като съчетава този пост с премиерския. Към момента по този въпрос не е постигнато съгласие.

ДПС иска да е част от ротацията без да е в "сглобката"?

По време на последната лидерска среща е обсъждана и опцията ДПС да стане част от ротацията, но в правна комисия. Според източници на OFFNews Делян Пеевски е поискал комисията да бъде оглавена от ДПС. Към момента това предложение не е приемливо за ПП-ДБ. Представители на групата заявяват, че ДПС не участва в договорката за правната комисия, която всяка парламентарна сесия трябва да сменя ръководството си, като ГЕРБ и ПП-ДБ се редуват.

В момента обаче ротацията на комисията закъснява с месец. В началото на годината Анна Александрова от ГЕРБ-СДС трябваше да бъде сменена със Стою Стоев от ПП-ДБ. Това обаче така и не се случва, а разговори изобщо не се водят.