Заведения Новини

Защо толкова много заведения във Великобритания затварят

   
Защо толкова много заведения във Великобритания затварят

Всеки ден средно по 10 ресторанта затварят врати в Обединеното кралство. Броят на заведенията във Великобритания вече е паднал под 100 хиляди. Какви са причините за това, че масово фалират заведения на Острова?

От пет години Тони и Беки Род управляват ресторанта си “Copper and Ink” в южен Лондон. Още по време на пандемията от коронавирус стана трудно, казва Тони, но двамата продължили да се борят. И така до януари 2024, когато решават да затворят заведението, пише ARD. 

Мъжът признава, че това решение му къса сърцето. “Видяхме числата от декември и резервациите, които имаме за януари”, споделя той пред германската обществено-правна медия. “И разбрахме, че вече нямаме друг избор.”

По-високи разходи, по-малко клиенти

Подобно на Тони и Беки, още стотици собственици на заведения във Великобритания се борят за оцеляването си. Началото на годината е трудно за бранша - клиентите са по-малко, а данъците, които трябва да бъдат изплатени след празниците - много. Тази година обаче е още по-трудно, казва Кейт Никълс от браншовата организация UK Hospitality. “Подобно нещо не сме виждали от финансовия крах през 2010 година”, споделя тя.

Проблемите се трупат един върху друг - високи цени на енергията, инфлация при хранителните стоки и увеличение на заплатите, наложено от правителството. Дори ресторантите да имат много посетители, собствениците им не могат да се справят с разходите. 

Но често ресторантите имат проблем и с клиентите. Защото поскъпването на живота засяга не само собствениците на заведенията, но и техните гости. От месеци Тони Род наблюдава свиване на клиентелата. Когато попита за причините, получава един и същи отговор - храненето навън е твърде скъпо. “Не става въпрос за качеството на храната или за обслужването. Хората просто нямат пари”, обяснява той пред АРД.

Хиляди заведения затварят

Гастрономията във Великобритания не може да се възстанови от пандемията. Според анализ на консултантската компания AlixPartners до септември 2023 година всеки ден средно над 10 ресторанта, барове или пъбове затварят врати, а броят на заведенията във Великобритания е паднал под 100 хиляди. 

Малките бизнеси са най-засегнати, казва Пол Уилсън от Федерацията на малките предприятия. “Много от нашите членове трябваше да вземат кредити, за да преживеят пандемията. И ги изплащат все още, допълнително към другите им икономически трудности”, споделя той. В другите западни държави беше по-различно, защото много компании получиха безвъзмездна помощ, а не кредити.

От бранша настояват правителството да вземе спешни мерки, преди всичко по отношение на данъците. Данъкът върху недвижимите имоти, използвани за търговски цели, трябва да бъде намален, настояват от съсловната организация. И то не само за най-малките компании, както е в момента. Проблем те виждат и в ДДС-ставката в Обединеното кралство, която е 20% - повече, отколкото в която и да е друга страна в Европа, с изключение на Дания, припомнят от ARD.  

“Обръщат ни гръб”

Тони Род не вярва, че настоящето консервативно правителство ще подобри ситуацията. Политиците са имали много възможности да регулират повишаването на цените - например на електричеството. В неговия ресторант сметките са се увеличили от малко под 30 000 евро до почти 100 000. 

"От година и половина вдигаме врява", казва Род. "Но те ни обръщат гръб." Съпругата му Беки и той сега си търсят нова работа.