Транспорт

Летището в Истанбул прави нови писти за излитания на 3 самолета едновременно

   
Летището в Истанбул прави нови писти за излитания на 3 самолета едновременно

Мега летището в Истанбул има за цел да увеличи броя на обслужваните от него пътници от 76 милиона миналата година на 85 милиона през 2024 г., като същевременно увеличи инвестициите си до 657 милиона евро.

Най-голямата част от инвестицията отиде за изграждането на нови писти, отбеляза Селахатин Билген, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на İGA Истанбул.  Той подчерта, че са отделили повече от 330 милиона евро за две нови писти.

За първи път в Европа: Едновременно 3 самолета могат да излитат от летище Истанбул СНИМКИ

Билген отбеляза, че за първи път в Европа, на летище Истанбул е въведена нова, използвана единствено в САЩ, летателна система, чрез която е възможно три самолета паралелно да излетят от пистите на аеропорта.

Ние се стремим да извършваме операции с най-висока ефективност и капацитет след Съединените щати. Това увеличение на капацитета по отношение на въздушния трафик ще изиграе важна роля за това нашето летище да надхвърли целите от 150 милиона пътници в своя първоначален договор и да достигне 200 милиона пътници без изграждането на допълнителна писта след Фаза 5.“

Очаква се 15-процентно увеличение на полетния трафик на летището до около 540 000 самолета през 2024 г., допълни той.

Летището увеличи списъка си с авиокомпании до 101 през 2023 г. „Имаме сключени договори и ще приемем още 11 авиокомпании на летище Истанбул тази година“,отбеляза Билген на пресконференция, на която разкри плановете и целите на компанията за 2024 г.

За първи път в Европа: Едновременно 3 самолета могат да излитат от летище Истанбул СНИМКИ

„Към днешна дата летище Истанбул има връзки до 315 дестинации, което ни прави най-доброто летище в света.“

Инвестициите в летището надхвърлиха 160 милиона евро миналата година, като ще достигнат 656,5 милиона евро през 2024 г.