Анализи

Вестник Адевърул: Защо румънците ходят на ски в България

   
Вестник Адевърул: Защо румънците ходят на ски в България

Вече никой не се учудва, че румънският туризъм предлага малко и изисква много услуги. През студения сезон, когато основната атракция е планината, много румънци избират да пътуват с кола до курортите в България, съседната ни страна.

Румънците са привлечени от местата за настаняване в България, достъпните цени там и добрата храна. Турист, който избере да вземе шестдневна почивка в Синая или Пояна Брашов, едни от най-големите ски курорти в страната, трябва да извади повече пари от джоба си, отколкото ако избере България или Италия, пише observatorulph.ro, цитирана от Adevărul, видя "Фокус". 

В Синая плащаме 25 евро на километър ски писта, докато турист, който прекарва ски ваканцията си в Боровец, България, най-евтиният ски курорт в Европа, вади от джоба си около 10 евро на километър ски писта. 

В Синая еднодневна ски карта струва между 210 леи (82.79 лв.) и 230 леи (90.68 лв.) за възрастен, както през миналия сезон, но е увеличава от онези 120 леи, колкото беше през 2021 г. За дете ски картата е между 135 и 150 леи (59.14 лв.).

Боровец е един от най-известните ски курорти в България, втори по големина след Банско, а фактът, че е по-малко пренаселен, го прави смятан за зимна ваканционна дестинация за значителен брой туристи, сред които и румънци. Боровец се намира на 72 километра от София и на 12 километра от град Самоков в България. 

В Боровец ще намерите кабинков лифт и няколко седалкови лифтове и ски лифтове, заедно с над 20 ски писти, разделени в три зони. В този планински курорт можете да карате ски и през нощта. Пистите на Боровец достигат над 58 километра за ски. Говорим за частите и транспортните системи, които ги свързват в отделен раздел по-долу. 

Въпреки че все още е в топ 10 на най-евтините курорти в Европа, цените в Боровец се покачиха с 8,2% до 554 паунда (1276.78 лв.) за седмица, докато в друг български курорт, Банско, цените се повишиха с 18,1%, достигайки 740 евро (1457.62 лв.), след като беше оценен като най-добра дестинация през 2018 г. 

Нощувки Боровец, България

В Боровец обикновено ще намерите хотели с 3, 4 и 5 звезди, също и няколко жилищни комплекса с апартаменти, но също и зона за къмпинг, според travelplanner.ro

4-звезден хотел Рила, централно разположен, само на 50 метра от ски пистата и на 200 метра от кабинковия лифт. Хотелът е наскоро реновиран, разполага със закрит басейн и СПА център. 

4-звезден хотел Ice Angels, разположен в подножието на пистите в центъра на курорта и само на 150 метра от кабинковия лифт. 

5-звездният хотел Festa Winter Palace  се намира само на 50 метра от ски пистата в центъра на курорта и има особен архитектурен стил, наподобяващ замък.   

4-звездният хотел Lion се намира на около 1 км от центъра на планинския курорт. Разполагате и със стаи с панорамна гледка към Рила планина, СПА център и други удобства.