Събития

Занзибар остана без алкохол, туризмът е в риск

   
Занзибар остана без алкохол, туризмът е в риск

Островите на подправките Занзибар са изправени пред недостиг на алкохол, който застрашава туристическия сектор на една от най-популярните туристически дестинации в Африка. Туризмът генерира около 90% от външните приходи на Танзанийския архипелаг.
Цените на бирата скочиха с почти 100%, след като веригата за доставки беше прекъсната от внезапна промяна на вносителите. Министърът на туризма на островите наскоро подаде оставка, позовавайки се на лоши условия на труд. Някои обаче свързват напускането му с проблемите с доставките на алкохол.

Известни със своите зашеметяващи пясъчни плажове и богато културно наследство, островите в Индийския океан са популярни сред туристи от цял свят. Миналата година Занзибар беше класиран сред 10-те най-добри туристически дестинации в Африка от няколко туристически списания. Но хотелиерите сега предупреждават, че проблемите с предлагането на алкохол може да накарат острова да загуби туристическия си блясък.

Няколко туристически хотела по плажовете Матемва в северната част на главния остров на Занзибар сервират само безалкохолни напитки и хората в този район казват, че трябва да отидат в главния град, Стоун Таун, за алкохол. Бизнесът на Мшенга, който продава бира и морски дарове, е силно засегнат.

"В моя бар не ни достига бира, а аз просто имам запаси от безалкохолни напитки", каза той пред BBC. "Правителството трябва да вземе мерки. Сега е разгарът на сезона, много е горещо и тези туристи имат нужда от радост, имат нужда от студена бира на тези плажове."

Американски турист, който не пожела да бъде назован, каза: "Обичам Занзибар и неговите плажове. Хората са невероятни и единственото предизвикателство, което чувствам сега, е, че не мога да си купя твърд алкохол. Искам спиртни напитки или дори уиски, но в хотела няма нищо - вместо това ме посъветваха да го поръчам".

Местното производство на алкохол е забранено в Занзибар, чието население е предимно мюсюлманско. По-голямата част от алкохола, продаван на островите, идва от континентална Танзания, докато някои се внасят от Южна Африка. Първоначалният недостиг започна в началото на тази година, когато Съветът за контрол на алкохола в Занзибар (ZLCB) забави подновяването на разрешителни за трите установени вносители - One Stop, Scotch Store и ZMMI.

Не е ясно защо не са подновени лицензите на трите фирми, доставяли алкохол на острова повече от две десетилетия. За да получат лиценз вносителите на алкохол, те трябва да са родени в Занзибар жители с чисто данъчно досие, склад и превозно средство за доставка. Освен това вносителите трябва да плащат годишна такса от $12 000 (£10 000) на регулаторния съвет.

Миналия месец ZLCB предостави лицензи на три нови компании - Kifaru, Bevko и Zanzi Imports - но хотелиерите казват, че все още се борят да отговорят на търсенето. Съобщава се, че новите фирми са заплетени в дълъг процес на проверка на фона на съобщенията, че някои хора извън Занзибар са замесени в дейността на компаниите в нарушение на закона. Ситуацията се усложни допълнително, след като тримата предишни притежатели на лиценз подадоха жалби, искайки от правителството да поднови техните разрешения за внос на алкохол.
Магазините за алкохол в Занзибар се борят да поддържат рафтовете заредени.

"В Занзибар има недостиг на алкохол и ние вече информирахме властите за ситуацията в туристическия сектор", каза Рахим Мбарук, председател на Асоциацията за инвестиции в туризма на Занзибар, пред BBC. Цената на бирата се е повишила от 2 500 шилинга (1 долар) до 5 000 шилинга, според Неема Мийна, често пътуваща до Занзибар от континентална Танзания. Твърди се, че някои популярни марки алкохол, като Safari, са напълно недостъпни.

"Този недостиг удря силно", каза Франк Джон Кахаму, секретар на Съюза на търговците на алкохол Amani, пред частния уебсайт The Citizen. Той добавя,  че повече от 3000 работници могат да загубят работата си, ако ситуацията продължи. "Не можем да продължим да плащаме заплати с празни рафтове." Председателят на ZLCB Джума Чум отказа да отговори, когато BBC се обърна за коментар.

Но Иса Махфуд Хаджи, високопоставен служител в държавното министерство, отговарящ за ZLCB, каза пред държавните медии: "Чухме за оплакванията и трябва да разберем подробности за спора."

Симай Мохамед Саид подаде оставка като министър на туризма миналата седмица, като се позова на "неблагоприятни и разрушителни условия на труд". Оставката му е свързана със скорошна пресконференция, на която той публично обвини ZLCB в лошо управление на алкохолната индустрия.

"Ако не успеем да планираме, включително да имаме достатъчно запаси от алкохолни напитки, ние разочароваме нашите посетители", каза той, според държавните медии. Но докато полагаше клетва новия министър на туризма в четвъртък, президентът на Занзибар Хюсеин Мвини предположи, че Саид е в конфликт на интереси. Докладите свързват един от роднините на Саид с една компания, чийто лиценз не е бил подновен.

"Ако имате бар и разберете, че властите не са предоставили достъп до алкохол във вашия бар, тогава бъдете прозрачни и кажете на обществеността, че има конфликт на интереси“, каза президентът, визирайки Саид. Кризата идва на фона на нарастващия брой туристи на полуавтономните танзанийски острови. Те станаха свидетели на скок от 16% на международните посетители миналата година, посрещайки рекордните над 630 000 туристи, според годишния доклад за туризма. Подемът на туристите се дължи на значително увеличение на пристигащите от Индия и Русия, се казва в доклада.