Новини Транспорт

Турските летища са посрещнали рекордните 14,7 млн. пътници през януари

   
Турските летища са посрещнали рекордните 14,7 млн. пътници през януари

През януари летищата в Турция са посрещнали рекордните 14,7 милиона пътници, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, цитиран от Анадолската агенция, пише БТА.

Потокът на пътници на летищата в Турция през януари е нараснал с 8,1 на сто спрямо същия месец на миналата година, заяви още министърът, позовавайки се на данни на Генералната дирекция на държавните летища.

Над 7 млн. пътници са пътували с вътрешни полети през изминалия месец, а 7,7 млн. са пътували с международни полети, съответно с 4,2 на сто и 11,9 на сто повече спрямо предходната година.

Броят на самолетите, които турските летища са обслужили през януари е нараснал с 5,6 на сто спрямо същия период на 2023 г.

Летище "Истанбул" е посрещнало общо 6 млн. пътници по своите вътрешни и международни линии през януари, а броят на обслужените самолети, е около 40 848. Въздушният трафик в Истанбул е нараснал с 6 на сто спрямо месец януари на миналата година.

Второто най-натоварено летище в Турция, което се намира в азиатската част на Истанбул - "Сабиха Гьокчен"- е посрещнало 3,2 млн. пътници и е обслужило 19 177 самолета, добави още министър Караисмаилоглу.