Новини Събития

Най-популярните дестинации за наблюдение на Северното сияние през 2024 г.

   
Най-популярните дестинации за наблюдение на Северното сияние през 2024 г.

Улавянето на великолепните цветове на Северното сияние в нощното небе изисква планиране, търпение и доза късмет. Но единственият фактор, който най-ефективно повишава шансовете ви за грандиозно изживяване, е да отидете на правилното място.

Като част от Ръководството за Северното сияние на Expedia, сайтът за резервации на пътувания разкри своите 10 най-популярни дестинации за наблюдение на Аврора. Въз основа на годишния ръст на търсенията, дестинацията, която се очаква да бъде най-популярна сред преследващите светлините пътешественици през 2024 г., е Лапландия във Финландия. Тя отбелязва зашеметяващия ръст от 370 процента.

Всъщност, цялата скандинавска страна беше най-добрият избор за американците с ръст от 215 процента от 2022 г. до 2023 г. - особено за популярните места за наблюдение на сиянието, като Рованиеми и Инари. Тези, които искат да спестят средства, трябва да се насочат към региона през октомври. Месецът се пада в началото на пиковия период от края на септември до края на март, като нощувките в хотелите  струват средно $216 на вечер - с $250 по-малко, отколкото през декември.

На второ място е Чърчил, Канада, отбелязващ 110 процента ръст в търсенията, съобщава T+L. Това не е единственият канадски представител в класацията - Банф заема петото място с 80% ръст, а Джаспър е на седмо място със 70% повишение. Третото и четвъртото място отиват при два норвежки града - Алта (най-северния град в света) със 100 процента растеж и Нарвик с 90 процента. Тъй като сезонът на полярните сияния продължава от есента до пролетта в района, най-добри за посещение обикновено са март, април, септември и октомври, казват от Expedia.

Калфафел в Исландия дели петото място с канадския Банф също с 80 процента ръст, докато остров Скай в Обединеното кралство е осми със 75 процента повишение. Два шведски града допълват списъка - Абиско с 65 процента растеж и Кируна с 55 процента. Въпреки че нито една дестинация в САЩ не попада в топ 10, към няколко се отбелязва по-голям интерес. Търсенията за Мичиган, където пиковите месеци за Аврора са април, октомври и ноември, растат с 20 процента, както и за националния парк Voyageurs в Минесота, близо до границата с Канада, който е най-подходящ за наблюдение на Северното сияние през есента и зимата. И, разбира се, Аляска - с дълъг сезон от края на август до средата на април, отбелязва ръст в търсенията от 15 процента.

Всеобхватният наръчник на Expedia също така включва най-добрите места за отсядане, ключови часове за посещение и съвети за заснемане на най-добрите снимки на Северното сияние, за да документирате изживяването.

„Търпението е от ключово значение, а експериментирането с настройките на вашия фотоапарат е тайната за улавяне на Северното сияние“, казва природният фотограф Дейв Сандфорд в изданието на Expedia.

„Въпреки това, не забравяйте да се насладите на момента. Няма значение колко пъти съм имал късмета да видя Аврора лично, винаги оставям камерата и се изгубвам в необикновеното изживяване, наречено Северно сияние,“ допълва той.