Турагенции

Crusit организира екскурзия до норвежките фиорди през май

   
Crusit организира екскурзия до норвежките фиорди през май

Когато става дума за круиз, туристите най-често си мислят за гореща екзотична дестинация и дни, изпълнени с много слънце, забавления край морето и красиви гледки. Е, норвежките фиорди показват една по-различна страна на круизните пътешествия. Да, Норвегия определено не е известна с високите си температури и летни преживявания, но фиордите са едни от най-живописните места на света, а гледките, които разкриват, създават усещането за фантастична приказка.

Те са един от най-значимите природни символи на Норвегия. Това са уникални географски образувания, които са се формирали при топенето на огромни ледници преди много, много години. Фиордите са дълбоки и тесни заливи, които проникват в сушата, обикновено с високи стръмни скалисти брегове. По този начин те не само че предлагат впечатляващи пейзажи, но също така са дом на разнообразна флора и фауна. От друга страна дават изключителни възможности за туризъм, като круизи, планински преходи, каяк и риболов. Те са важен елемент и за местната култура и история на Норвегия, като често се появяват в народни песни и легенди.

Е, с удобните предложение на Crusit, норвежките фиорди могат да се окажат само на няколко клика разстояние. Туроператорът организира 8-дневно приключение под флага на круизната компания Costa. Групата отпътува с водач на 31 май 2024 г. Цените започват от 1442 евро на човек и включват самолетни билети София - Хамбург и обратно с включен 20 кг чекиран багаж и 7 кг ръчен, трансфери с автобус между Хамбург и Кил, настаняване за 7 нощувки в избрания тип каюта на борда на Costa Diadema, както и медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“. 

Пакетът покрива също така и пристанищни такси във всички точки от маршрута, хранене на пълен пансион на борда, наливна вода и чай, ежедневно почистване на каютите, дневни и вечерни развлечения на борда на кораба (анимация и шоу програми), ползване на откритите басейни, шезлонги, хидромасажни вани на открито, плажни хавлии, ползване на фитнес центъра (има изисквания за възраст и облекло) и спортното игрище, както и организирани групови спортни занимания като аеробика. По време на круиза представител на туроператора ще придружава групата.

Корабът, който пътува през норвежките фиорди, е един от най-новите във флотилията на Costa. 

Costa Diadema 

отплава в открито море преди 10 години. Той е модерен и снабден с всички съвременни удобства като басейн с подвижен стъклен покрив, който позволява съоръжението да се използва дори и при лошо време, 4D кино, огромен СПА център. На борда ще откриете над 7000 оригинали и копия на произведения на изкуството от съвременни автори.

Също така Costa Diadema разполага с 1862 каюти, разделени в 13 категории. Изборът от каюти на борда на кораба включва стандартните вътрешни, външни каюти с прозорец или балкон и различни апартаменти, както и СПА каюти Samsara, които осигуряват привилегии като безплатни процедури, достъп до някои части на СПА центъра и безплатна консумация в ресторант за здравословна храна Samsara.

Маршрутът ще преведе туристите през някои от най-забележителните места в Скандинавия. Първата спирка на кораба ще е в датската столица Копенхаген. Този живописен град съчетава по футуристичен начин класическата рококо архитектура с модерни небостъргачи и иновативни сгради.

Хелесилт е следващата спирка от приключение. Представлява малко селце, заобиколено от красиви планини, което се намира в един от най-известните фиорди в Норвегия. Постоянното население е под 500 човека, но през летните месеци Холесилт е посещаван от хиляди туристи, които пристигат с круизните кораби или с ферибота от Гейрангер. Разположено е на фиорда Sunnylvsfjorden, чиято дълбочина достига 452 метра под морското равнище.

Фиордът Гейрангер е един от най-известните в страната. Той е отличен като едно от най-красивите места в света и омайва с внушителните си размери. Гейрангерфиорд е дълъг 15 км, ширината му е до 1,5 километра, а височината му достига внушителните 2000 м. През 2005 г. фиордът е включен в листата на ЮНЕСКО.

В края му се намира и село, което носи същото име. Туристите на Crusit ще имат възможността да го разгледат и да се насладят на пленителната гледка, която се разкрива към фиорда. Традиционно селото има населението от едва около 300 жители, заети ексклузивно с туристическа дейност. През активния летен сезон обаче населението се увеличава няколко пъти, правейки мястото живо и приветливо.

Няма как да пропуснем и Ставангер - град в Югозападна Норвегия, център на Фюлке Ругалан. Ставангер е избрана за една от двете столици на културата за 2008 г. и е известна като петролната столица на Норвегия. Изненадващо космополитен, Ставангер е една от най-известните норвежки дестинации за работници от ЕС, поели на север, поради присъствието на големите петролни компании. 

Само на 40 км от него се крие и Хаугесундр - живописен регион, който се простира от открито море на запад до фиорда и планинския пейзаж на изток. Множество природни приключения очакват посетителите, които искат да изпитат контрастите във фантастичната природа на Западна Норвегия. Освен природни богатства и красива архитектура, регионът има и богата история. Посетителите могат да проследят стъпките на първите викинги и да разгледат различни исторически забележителности.

Няколкото вълнуващи скандинавски спирки определено вълнуват всеки почитател на градския живот в комбинация с несравними природни гледки. Сякаш никой не съчетава модерния град с богатствата на природата така, както норвежците. Освен ослепителните пейзажи, туристите могат и да видят и уважението на местните към природата и колко ценена е тя. Със сигурност пътуването представлява интересно преживяване, което сближава с естественото и докосва сърцата.

Йоана Шомова