Заведения Новини

България става част от асоциацията JRE-Jeunes Restaurateurs

   
България става част от асоциацията JRE-Jeunes Restaurateurs

По случай своята 50-та годишнина, международната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs официално присъединява България в лицето на трима членове: Владислав Пенов (ресторант Космос), Филип Захариев (ресторант Онá) и Веселин Калев (ресторант aEstivum).

Ключовото събитие за българската гастрономия ще се проведе в пространството на един от водещите партньори на асоциацията - HRC Academy, която носи духа на актуалните кулинарни теми. Присъстващите ще имат възможност също така да се насладят на изкушаващи комплименти, приготвени от готвачите на JRE-България. Специален гост на събитието ще бъде шеф Даниел Леман –  президент на JRE-Jeunes Restaurateurs и собственик на ресторант Moosegg в Швейцария.

По време на пресконференцията шеф готвачите Владислав Пенов, Филип Захариев и Веселин Калев ще бъдат анонсирани пред международната общност на JRE в качеството си на представители на богатото кулинарно наследство на България.

„В JRE-Jeunes Restaurateurs винаги се стремим да създаваме незабравими кулинарни преживявания, които надхвърлят границите и обединяват културите чрез изкуството на храната. Присъствието на България в семейството на JRE обогатява изключително нашия кулинарен пейзаж”, споделя Даниел Леман.

На 7 март празничната атмосфера ще се пренесе на церемонията Ресторант на годината 2023. Менюто за гала вечерта ще бъде създадено от JRE-Jeunes Restaurants, която отдава почит на 5 дами готвачи от 5 различни държави. Шеф готвачите Флориана Ружич от ресторант San Rocco (Хърватия),  Анет Теиш от BK (Франция), Виргиния Каравита от Dimora Ulmo (Италия), Сабина Реповж от Gostilna Repovž (Словения) и Тереза Гутиерез от Azafrán (Испания) ще приготвят 5-степенно меню, което докосва сетивата. Всяка една от тях ще представи авторско ястие, свързано с нейната история и философия.

Ролята на жените в гастрономическата индустрия е тазгодишната тема на церемонията.