Анализи

Свръхтуризмът убива Флоренция

   
Свръхтуризмът убива Флоренция

"Флоренция умира!", гласи надпис на витрината на бижутерски магазин в италианския град. Флоренция е "продадена" на големия бизнес, оплакват се местни жители пред АФП. 

Златарят Томазо Пестели е трябвало да напусне работилницата си в историческия център на града, за да освободи място за луксозен хотел - той е поредната жертва на масовия туризъм, който според критиците опустошава Флоренция. "Ние работим от 1908 г. насам. Ако се отървете от нас и от много други като нас, ще отнемете част от духа на града", казва Пестели, чиито баща, дядо и прадядо са били златари преди него. С изтласкването на местните жители и изчезването на традиционните магазини "Флоренция се превръща в празна опаковка", казва Пестели. 

Призивите за спешни действия за защита на центъра на града, обект на ЮНЕСКО, се засилиха през януари 2024 г., след като директор на музей заяви, че туризмът е превърнал италианския град в "проститутка". 

През лятото на 2023 г. градът е бил посетен от около 1,5 милиона туристи, което е с 6,6% повече от предходната година, а все повече независими магазини и жилищни апартаменти се превръщат в заведения за бързо хранене и ваканционни комплекси. 

Средната цена на месечните наеми на жилища е скочила с 42% между 2016 г. и 2023 г., а броят на апартаментите, обявени в Airbnb - от около 6000 на близо 15 000, сочат официалните данни. 

Забрана на Airbnb 

Флоренция не е сама в тревогите си. Във Венеция и други топ дестинации като Чинкуе Тере в Северозападна Италия местните жители също са прогонени от астрономическите наеми, пренаселените места и безкрайните магазини за сувенири. 

Докато Венеция изпробва система за продажба на билети, при която дневните посетители ще плащат входна такса в разгара на сезона, левоцентристкият градски съвет на Флоренция започна кампания за отклоняване на туристите от центъра. 

"Хората все повече търсят "маршрути, базирани на преживявания", така че трябва да популяризираме... други интересни исторически, художествени, природни и гастрономически места", казва заместник-кметът Алесия Бетини пред АФП. 

Посетителите на околните села, замъци и абатства са се увеличили с 4,5% през януари, а броят на туристите, които се отправят по Пътя на боговете през Апенините до Болоня, е нараснал с 22% през 2023 година. 

Общинският съвет на Флоренция също така се опита да освободи жилища за местните хора и да предотврати по-нататъшното покачване на наемите, като забрани новите частни краткосрочни ваканционни наеми в историческия център. Мярката, приета през октомври, включва и данъчни облекчения за наемодателите, ако те се върнат към обикновените договори за наем.