Анализи

Туризмът и рибарите искат оттегляне на закона за вятърните централи в Черно море

   
Туризмът и рибарите искат оттегляне на закона за вятърните централи в Черно море
Рибарите и туристическият бранш седнаха на една маса
  Мирослав Иванов

Браншови организации от секторите „Туризъм“ и „Рибарство“ се обявиха против изграждането на вятърни електроцентрали за производство на енергия в Черно море. Законопроектът беше приет на първо четене от управляващото мнозинство в Народното събрание, като предстои второто гласуване.

Всички проучвания показват, че там, където има вятърни перки, няма туризъм. На Запад те се изграждат в индустриални зони, които не заплашват туризма”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той подчерта, че исканията са законопроектът да бъде оттеглен. “Искаме всички да седнем на една маса и да участваме в написването на закона. За пореден път няма комуникация между бизнес и държава. Ако се наложи, сме готови и на протестни действия”, коментира Алибегов.

Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти, подчерта, че секторът осигурява риба, но риск има. “Всички туристи искат да ядат нашите видове риби. Хотелиерите държат да се снабдяват с качествена риба. Този законопроект носи риск”, заяви Господинов.

Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците, каза, че вятърните електроцентрали представляват голяма бариера за птиците. Те ще попадат по пътя на мигриращите видове - "Виа Понтика".

Красимира Катеничарова от Сдружение “Човек-Природа-Живот" обясни, че няма информационен център, където да пише какви са ползите и вредите от инсталирането на такива вятърни електроцентрали. “Техните лопатки имат твърде къс експлоатационен живот. Има инфразвук, който никъде не е описан. Не е ясно и какъв ще бъде ефектът върху човешкото здраве”, смята Катеничарова.

Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, е категоричен, че решения се взимат без политиците да се допитват до засегнатите страни. “Перки от порядъка на 150-300 м височина, разположени на места от 1 до 30 км. Защо не беше не по-малко от 30 км? Сегашните управляващи няма да ги има, но нашите поколения и всички ние на тази маса ще плащаме последствията от техните решения”, коментира Атанас Димитров. Той допълни, че всички браншови организации са “за” зеления преход, но не са “за” защитаването на лобистки интереси. “Призоваваме този законопроект да бъде оттеглен и като се прави нещо подобно да се проведе обществено обсъждане”, посочи Димитров. Той разкритикува и поведението на НПО-та, които са се обявили в подкрепа на законопроекта като определи отношението им като “арогантно”.

Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, също призова за оттегляне на законопроекта. Това стори и Димитър Куманов, председател на Сдружение "Балканка", което развъжда и опазва рибните запаси в България.

Законопроектът за разполагане на вятърните електроцентрали в Черно море беше внесен от управляващото мнозинство - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и беше приет на първо четене в НС. Опозицията в лицето на БСП, “Възраждане” и ИТН атакуваха с доводи, че при законопроекта прозират “лобистки интереси”, че туризмът и риболовът ще бъдат засегнати, но вносителите отговориха уверявайки, че вятърните електроцентрали ще бъдат разположени на достатъчно разстояние, за да не се виждат от брега и че за рибарите риск няма да има.

Мирослав Иванов