Новини Събития

Вятърните централи ощетяват туризма

   
Вятърните централи ощетяват туризма

Българските туристически и рибарски сектори се обявиха категорично против ветрогенераторите в Черно море.

"Сектор "Рибарство" не включва само риболовен фонд. България има много предприятия, които затварят кръга на производство - от водата до масата. Рибите най-вероятно ще изпаднат в стрес. Дълбочината, на която бяхме информирани, че ще бъдат изградени ветропарковете, е твърде близка. Най-вероятно ще трябва да плуваме по-далеч, да ходим пред румънския бряг, пред Грузия, Украйна, за да ловим риби, които да доставяме. Хората са потънали в заеми, за да изплащат кораби, фабрики, а ние нямаме сигурност", коментира изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти д-р Йордан Господинов в студиото на "България сутрин". По думите на съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров ветропарковете в морето биха донесли щети и на заведенията, защото туристът ще вижда перки и няма да се наслаждава на хубава гледка.

"В нашето Черно море се наляха много средства за изграждане на добра инфраструктура. Нека излязат повече енергийни експерти и да се помисли дали всяко нещо, което е зелено, трябва да се приложи, защото е евтино", добави Петров в ефира на Bulgaria ON AIR. Д-р Господинов уточни, че не са против зелената енергия. Според него България трябва да се развива, но не на всяка цена и не за сметка на определени сектори.

"След 80-90 метра ние не ловим морски обитатели, защото няма живот. Трябва да се направи дълго двугодишно изследване как ще повлияят на видовете, на екосистемите, на икономиката. Секторът е неглижиран и не се знае дали след монтирането на тези перки ще можем да съществуваме. Десетки милиони са теглили фирмите да направят фабрики. Рибарите са готови на стачни действия", заяви д-р Господинов.

"Начинът, по който се прие законът на първо четене, е меко казано вулгарен. Не се вземат адекватни мерки - да си напишат домашното и да изтеглят закона, първо да кажат какво се случва с хората, които си изкарват прехраната от местата, където искат да слагат перки", призова Петров. Д-р Господинов обясни, че в исканията им няма никаква политическа ангажираност и посочи, че са търсили контакт с всички политически сили.

"Става въпрос за икономически интереси и поминък. Искаме да запазим поминъка си и се борим за прехраната си. Този закон ще свърши работа само на офшорните вятърните инвеститори. Перките може да действат като риф, не знаем дали няма да се промени и температурата на водата", каза изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

"България да се развива с ресурсите, които има, да не се опитваме да вкарваме неща, които не са пригодни. Това ще доведе до икономически срив", предупреди Петров.