Анализи

Ричард Алибегов: Зарица Динкова е със слаб 2 от бранша

   
Ричард Алибегов: Зарица Динкова е със слаб 2 от бранша

Българската асоциация на заведенията писа слаб 2 на министъра на туризма Зарица Динкова. В коментар във фейсбук съпредседателят на асоциацията Павлин Петров разкритикува Динкова след нейно изявление през уикенда. 

По думите на Павлин Петров, министърката още веднъж не знае къде се намира. 

„Явно госпожа Динкова знае, че скоро си отива, и всеки проблем, който има туризма, не е проблем на министъра на туризма. Госпожо Динкова, министър на туризма, хотелиери и ресторантьори от Поморие алармират, че тяхната активност страда и се губят доходи в бюджета поради несвършена работа от страна на хората, които ръководят страната “, написа Петров. 

Той акцентира, че съгласно Динкова връзката сред институциите не е нейна работа, с цел да реши проблемите на сектора. 

Петров задава и няколко въпроса към Динкова: 

„ Знаете ли какво се случва с един треньор, в случай че каже на тима, че не знае по какъв начин да завоюва мача? 

А знаете ли какво ще му кажат почитателите? 

А знаете ли какво ще отговорят вложителите на тима? 

Г-жо Динкова, вие „ тим “ към този момент нямате. 

Оценката от сектора е слаб (2)! 

БГНЕС потърси за коментар Ричард Алибегов, другият съпредседател на Българската асоциация на заведенията. „Не единствено нашата Асоциация дава такава отрицателна и извънредно слаба оценка на работата на министър Динкова. Около 11-12 са отрицателните мнения за нея от разнообразни сдружения и асоциации в туристическия бранш“, сподели пред БГНЕС Алибегов. 

„Многократно съм го казвал в изявленията – извънредно слаба оценка за извънредно слаб министър. Може би това не е по нейна виновност, тъй като въпреки всичко при така наречен „ сглобяване “ на кабинета преди 9 месеца, господин Денков сподели, че във всеки стопански бранш ще назначи най-подготвения човек за тази служба. И назначиха човек, който няма нищо общо с туризма! “, възмути се Алибегов. 

Тя няма от кое място да знае, времето е неподходящо да се учиш в придвижване – това е един голям бранш, който носи от 11 до 13% към Брутният вътрешен продукт, и не беше редно да се постави някой, който занапред да се образова. Още повече откакто секторът излиза от 2.5 година ковид-криза, и навлезе незабавно в последствията от войната в Украйна, разяснява още ръководителят на Асоциацията. 

„Това, което виждаме, за жалост, е, че Динкова работи изборно – насочват се доста средства за реклама и към Северното Черноморие, откъдето идва и нейната съществена поддръжка. По-важното е, че когато стана въпрос точно за Северното Черноморие и перките в морето, Динкова не се намеси по никакъв метод – перките щяха извънредно да застрашат туризма в Северното Черноморие, само че тя по никакъв метод не реагира, просто абдикира. В събота в изявлението й видяхме, че изцяло абдикира и от въпроса за летището в Бургас и за пътя Варна – Бургас, и към Поморие, които са в извънредно неприятно положение. Относно летището в Бургас, където хората са обезпокоени по кое време ще се ремонтира и ще работи, Динкова трансферира цялата отговорност към Министерството на превоза. Ами не може по този начин да се трансферира, тя е министър на туризма и по всичко, обвързвано с туризма, тя би трябвало да се бори в Министерския съвет“, сподели още Алибегов. 

По думите му хората по Северното Черноморие са извънредно обезпокоени. „Ако проектите за реконструкцията на летището не се осъществят, то може да се окаже, че през лятото ще работим с на половина цялостен потенциал. Сега зимата няма никакви полети на това летище, тъй като то не работи. И браншовите организации, когато има някакъв проблем – примерно, за летището в Бургас, или за перките в морето, или за ДДС-ставки за хотелиерите, - сме длъжни да се обръщаме към политическите партии, да лобираме и да търсим там болшинства, - тъй като Министерството на туризма безусловно е абдикирало! “, добави Алибегов. 

Считаме, че на това Министерство, което е лицето на България и има голям принос за БВП-то на България, би трябвало да има извънредно квалифициран човек със стаж от най-малко 20-30 години в туризма. Дори аз не се усещам квалифициран за това министерство, който повече от 12 години работя единствено и само в този бранш. Истината е, че в бранша има други извънредно готови хора, които да тропнат с пестник по масата на Асен Василев, и да отстояват бюджета за туризма. „Имаме 10 милиона лв. бюджет, а Черна гора – като наш минимален съперник, да вземем за пример, разполага с 25 милиона евро бюджет за реклама. Ние сме толкоз изостанали по отношение на другите страни, че даже е срамно“, добави специалистът в сектора. 

Знаете ли по какъв начин наподобява Динкова в профил за нас? – тя не взима никакво отношение по въпроса с перките в морето, тъй като е излъчена от „Да, България “, която е вносител на Закона за перките в морето. И питаме в този момент – тя министър на туризма ли е, или политическо лице от „ Да, България “, попита още Алибегов. В туризма няма място за политика, страната би трябвало да поддържа бизнеса, а не да му пречи по всякакъв начин. 

Негативите, които България аргументи на съветските туристи, че отеква още доста години върху туризма у нас – най-малко в идващите 10 години, счита Алибегов. „Войната е нещо доста неприятно, само че нито нашите сътрудници в Гърция, Албания или Хърватска, Черна гора, Македония, Сърбия – никой не си разреши да изгони съветските туристи, нищо, че Гърция и Хърватия са част от Европейски Съюз. И като приказвам с нашите сродни организации в Гърция, да вземем за пример, и им описвам по какъв начин тук даже коли с съветски номера не могат да влизат, те споделят: „в случай че това се случи у нас, несъмнено министърът, взел това решение, ще бъде извлачен от министерството му“.

Те не могат да схванат за какво се случва това, в Гърция е цялостно с съветски туристи. Какво общо има един елементарен екскурзиант с политиката на държавния си глава? С какво човек, съветски екскурзиант, който е приел България за своя страна, в която си купува парцел, да е отговорен за някаква държавна политика? Руските туристи идваха през май и си тръгваха през ноември, не идват единствено за един уикенд. Бяха си отворили техни магазини, самите те вложиха в България, ние взехме решение да ги изгоним. Нашите сътрудници в Гърция и Хърватска ни се смеят и ни се подиграват. И след края на войната съветските туристи няма да се върнат у нас, тъй като помнят по какъв начин сме се отнесли към тях“, възмути се Алибегов.