Новини Събития

Айфеловата кула в Париж ще отвори отново след шестдневна стачка

   
Айфеловата кула в Париж ще отвори отново след шестдневна стачка

Очакваше се Айфеловата кула в Париж да отвори отново за посетители в неделя след шест дни на затваряне поради стачки. начинът, по който е била управлявана кулата. Нейният оператор, Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), каза, че е постигнато споразумение със синдикатите в събота. Това е вторият подобен удар срещу емблематичната забележителност през последните три месеца, тъй като Париж очаква да бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г. това лято. SETE се извини на притежателите на билети и каза, че ще им бъдат възстановени сумите за резервации, засегнати от действието, което доведе до загуба на около 100 000 допускания.

Мощният профсъюз Confédération Générale du Travail (CGT) заяви, че служителите са решили да стачкуват срещу бизнес модела на SETE, за който се твърди, че се основава на завишена оценка на бъдещия брой посетители и подценяване на разходите за поддръжка и обновяване.

Stéphane Dieu, говорейки от името на синдиката, обвини SETE, че търси печалба в краткосрочен план.

Стачката за тази седмица първо беше планирана да се проведе в рамките на пет дни, но CGT в петък обяви, че персоналът е гласувал за удължаване на стачката до събота, след като отхвърли първоначалното предложение на SETE.

В събота SETE заяви, че е постигнал споразумение със синдикатите, „според което страните редовно ще наблюдават бизнес модела на компанията, инвестициите в строителството и приходите чрез орган, който ще се среща на всеки шест месеца".

С цел да балансира счетоводните си книги до 2025 г., той добави, че двете страни също са се съгласили да видят инвестиция от около 380 милиона евро (325 милиона британски лири) до 2031 г. към работи и поддръжка на забележителността.

В четвъртък френският министър на културата Рачида Дати предложи Айфеловата кула да бъде класифицирана като „исторически паметник“, за да позволи на държавата да помогне за финансирането на работи ако е необходимо.

Айфеловата кула беше затворена за последно на 27 декември, тъй като работници започнаха протест - отново срещу нейното управление - за отбелязване на стогодишнината от смъртта на създателя на кулата , Гюстав Айфел. Айфел, строителен инженер, натрупал името си, строейки мостове и виадукти за френската железопътна мрежа. Въпреки това, той беше най-известен с кулата, която беше проектирана да покаже модерната индустриална мощ на Франция на световна сцена, като център на Парижкото изложение през 1889 г. или Световния панаир. Построена за малко повече от две години, по онова време тя беше най-високата сграда в света и скоро се превърна в определящ образ на френската столица.