Заведения Новини

Дубай събра най-добрите ресторанти в Близкия изток

   
Дубай събра най-добрите ресторанти в Близкия изток

Един град в списъка на “50-те най-добри ресторанта за 2024 г. в Близкия изток и Северна Африка” определено доминира в класацията. Дубай има 18 ресторанта в топ 50, докато Аман, Кайро и Тел Авив, са с по 5 ресторанта и си разделят второто място. Маракеш и Бейрут заемат съвместно третото място с по 3 ресторанта, пише CNN.

Списъкът, за който са гласували повече от 250 експерти в областта на храните и напитките в региона, включва ресторанти в 14 града и отразява бързия растеж на ресторантската сцена в региона. С процъфтяващ кулинарен пейзаж от над 13 000 заведения за хранене, Дубай доминира в списъка от самото му създаване през 2022 г., като 15 от 50-те ресторанта в списъка се намират в града през последните две издания.

Бистро Orfali Bros спечели титлата за втора поредна година. Открито през 2021 г. от трима братя - Мохамед, Уасим и Омар - менюто отбелязва сирийското им наследство и включва международни влияния от многобройните чуждестранни жители на Дубай. Много сме щастливи, за нас е голяма чест да получим това отличие. Игривото меню представя дубайската общност и разнообразието от хора тук", заяви Мохамед Орфали. В изявление за пресата Уилям Дрю - директор по съдържанието на 50-те най-добри ресторанта в Близкия изток и Северна Африка - похвали бистро Orfali Bros за "креативността, иновациите и представянето на храната, допълнени от интимния стил на обслужване".

Сред другите дубайски ресторанти в челната десетка са Trèsind Studio (изискан ресторант, специализиран в експериментална, модерна индийска кухня), Ossiano (емблематичният "подводен" ресторант за морски дарове в Atlantis, The Palm), Moonrise (интимен ресторант, вдъхновен от японската и близкоизточната кухня) и 3Fils (известен с неангажиращите си азиатски фюжън ястия и специалитети с морски дарове). През двете години, откакто 50 Best започна да изготвя списъка си за региона на Близкия изток и Северна Африка, типът гости, които посещават ресторантите в Дубай, се е променил”, каза Грегоар Бергер, главен готвач в Ossiano, който е обявен за третия най-добър ресторант в региона.

“Ресторантският пейзаж в Дубай се промени драстично, откакто започнаn работа в Ossiano през 2014 г., като районът се отдалечи от франчайзите и хиперкомерсиализираните предприятия, и се насочи към ресторантски преживявания, които наблягат на артистичността и кулинарното пътешествие”, допълни той.

Наградите 50 Best Restaurants са помогнали да се "постави фокус" върху развиващата се хранителна сцена, като организаторите дават платформа и на по-обикновените ресторанти, които са създали здравословна конкуренция сред многобройните заведения за хранене в града. Сега Бергер вижда все повече гости от чужбина, които посещават Дубай, за да открият нови кулинарни дестинации и да намерят нещо, което вярвам, че няма да намерят никъде другаде". В списъка са добавени три нови ресторанта от Дубай: Bait Maryam, в който шеф Салам Дакак запознава посетителите с домашната палестинска кухня; 21 Grams, ресторант и пекарна, предлагащи балканска кухня; и Row on 45, ресторант с изискана кухня, ръководен от известния готвач Джейсън Атертън. Предвид продължаващия конфликт в Близкия изток, организаторите избраха тази година да се откажат от награждаване на живо в региона.