Новини Турагенции

Туроператорите против изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25%

   
Туроператорите против изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25%

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии. Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма. 

Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио Варна Гълъбена Икономова от обединение "Бъдеще за туризма". "Големият проблем е в това, че в случай, че Парламентът приеме такава регулация, туроператорите няма да могат да възвърнат дадените депозити на хотели, авиокомпании и други контрагенти, което ги поставя в положение на изкуствен фалит", посочи тя. По думите ѝ, това ще доведе до завишаване на цените на туристическите пакети. Причината - неспособността на туроператорите да предплатят нужните услуги. "Много колеги правят много пътувания, които са обвързани с много голям финансов ресурс", допълни тя. 

Предвиждам много колеги да завишат изкуствено тези пакети, за да покрият разходите си, смята и Юлиян Бонев от варненската асоциация на туроператорите. 

"Тази директива не е нова, последното ѝ изменение е от 2018 г. Целта ѝ е да се въведе едно високо единно равнище на защита на потребителите във връзка с договорите за туристически пакетни пътувания", припомни Бонев. 

Потребителите в България не са защитени както тези в Европейския съюз, поради липсата на гаранционни фондове, коментира Бонев. Ако един туроператор фалира, ще може да покрие не повече от 10-15% от предплатените към потребителите суми, добави той.

Подготвено е официално изявление, като идеята е всички неясноти да се изчистят и след това да бъдат направени промени.