Новини Събития

Севиля въвежда такса за посещение на Пласа Еспаня

   
Севиля въвежда такса за посещение на Пласа Еспаня

Градските власти в Севиля обявиха, че планират в близко бъдеще да започнат да изискват такса от туристите, които посещават най-известния площад в града - "Пласа Еспаня" (Площад Испания), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Планираме за затворим "Пласа Еспаня" и да започнем да таксуваме туристите, които го посещават, за да финансираме поддръжката му и да гарантираме сигурността", написа в "Екс" кметът на града Хосе Луис Санс. Достъпът до площада ще остане безплатен за жителите на Севиля и за родените в града. Санс не посочи размера на евентуалната такса, както и кога тя ще влезе в сила. Планът обаче незабавно беше разкритикуван како онлайн, таки от от местни политици. Групата на социалистите в градския съвет на Севила "решително отхвърля приватизацията на обществено пространство", заяви нейният говорител Антонио Муньос, цитиран от всекидневника "Диарио де Севиля". По думите му този план може да бъде само "една шега".

"Никой не би си помислил да затвори площад "Сан Марко" във Венеция или "Пласа майор" в Мадрид", заяви Муньос и допълни, че в Севиля, столицата на фламенкото и тапас, налагането на такса върху нощувките би имало по-голям смисъл.

Срещу "затварянето на "Пласа Еспаня" се обявиха и представители на централната власт в Мадрид. Площадът е една от най-големите туристически атракции на столицата на Андалусия и в ограждащата го архитектура могат да бъдат разпознати римски, арабски и християнски мотиви. Оформен като полукръг с площ от 50 000 кв. м, той е изграден през 1929 г. за Иберо-американското изложение и една от целите му е да покаже единството на Испания с бившите й латиноамерикански колонии.