Заведения Хотели

Рекорден брой фалити на хотели и ресторанти в Швеция

   
Рекорден брой фалити на хотели и ресторанти в Швеция

Фалитите в Швеция са скочили с 62% през февруари. Това е най-лошия месец по отношение на тези показатели от финансовата криза в началото на 90-те години. 

Общо 908 компании са фалирали през февруари, в сравнение с 559 година по-рано. Това е почти два пъти повече от 454 фалити през същия период на 2022 г.

Това е и най-високият брой фалити през февруари от 20 години насам, показват данни на колекторската агенция Creditsafe, цитирани от Bloomberg. Сред най-засегнатите сектори са хотелиерството, ресторантьорството, консултантските услуги, строителните фирми и автокъщите.

Данните идват на фона на новината, че икономиката на Швеция се е представила по-слабо през последното тримесечие на миналата година, отколкото се предполагаше.

Изглежда, че че най-голямата скандинавска страна не е избягала от краткотрайната рецесия.

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт се сви с 0,1% през последното тримесечие, спрямо предходното.

Швеция е "точно в окото на бурята" -

това заключение идва от управляващият директор на Creditsafe Хенрик Якобсон, след 19 последователни месеца на нарастващи фалити.

Сред засегнатите са строителни компании. Това не е изненадващо, като се има предвид, че

строителството на нови жилища е спаднало с 68% от пика през август 2021 г.

Спад от 4,7% се отбелязва, спрямо декември. Това показаха данни на местната компания Byggfakta Group. Резултатите от предходните месеци също не са обнадеждаващи, след като се отчита информация за анулирани проекти.