Новини Събития

Бабек вкара Цалапица в маршрутите на туроператорите

   
Бабек вкара Цалапица в маршрутите на туроператорите

Празникът на цалапишкия бабек съживи икономически населеното ни място, категоричен е кметът на селото Ивайло Данаилов. Майсторите на мезето успяват само на този ден да продадат около тон от фуските с месо. А покрай тях намазват и ресторантьорите, тъй като на този ден заведенията се пукат по шевовете от посетители, както и десетките каравани на местни с приготвянето на понички, катми и други гозби. Оборот има и за останалите две зони - занаятчийската, в която ковачи, шивачи на носии, дърворезбари продават изработеното с ръцете си, разказа Данаилов. За успеха на празника и колко важен е той да поддържаш живо едно малко населено място говорят и увеличаващите се всяка година сергии, на които местните майстори представят домашно приготвения от тях бабек. Първоначално се престрашаваха 19 майстори, но днес те вече са 26. Няма къща в селото, в която да не се замесва бабекът по семейна рецепта. Някои купуват месото готово, тертиплиите  пък се захващат сами да гледат прасе заради пълненето на фуските след това.  

Покрай празника, на който всеки може да опита автентично приготвен цалапишки бабек, местно вино и да се наслади на богата фолклорна програма, селото влезе и в маршрутите на туроператорите. И първите групи вече пристигат от Северна България. 

А малко след старта на празника тук вече има семейство, което закупило цех за производство на опаковки за колбаси и смята да започне и производството на прочутия ​деликатес. Друга местна фирма, която се занимава с млекопроизводство, също планира да разшири производството си, като включи и приготвянето на цалапишки бабек.

Това амбицира местните да помислят и за нов празник

в културния  календар - този на ориза. Около Цалапица се намират над 7000 дка оризища и отдавна обмисляме този празник, но се притесняваме, че ще натоварим културната програма, коментира кметът Данаилов. 

Селото, в което къщите и жителите се увеличават като в град, и тази година ще отбележи Празника на цалапишкия бабек и вино. Местните дори патентоваха колбаса под марката "Традиционен цалапишки бабек - местен обичай и вкус". Всеки производител, който иска да продава под тази марка фуските си от месо, трябва в деня на празника да занесе "домашното си производство" пред комисията от дегустатори. След като го тестват и ако отговаря на рецептата, майсторът получава етикета и право да продава за срок от една година - до следващия празник. 

Цалапишкият бабек е не само механична работа, но и емоция, споделя кметът на селото. Приготвянето му отнема поне два месеца, а тънкостите са в кълцаното месо, опушването и дългото сушене. Приготвянето му обикновено започва през декември, но е готов за трапезата едва през март, споделят майстори. Затова и празникът се отбелязва в селото тогава.