Транспорт

Луксозна капсула ще превозва туристи до космоса от догодина

   
Луксозна капсула ще превозва туристи до космоса от догодина

Компанията за космически туризъм Space Perspective представи тестова капсула за своя космически кораб Neptune, който ще транспортира пътници до ръба на космоса от 2025 г. Капсулата под налягане трябва да започне първия си безпилотен тестови полет в следващите седмици с надеждата да стартира търговски полети през следващата година. Според компанията, това ще бъде най-големият човешки космически кораб в експлоатация - с място за осем пътника и капитан.

За разлика от своите конкуренти - Virgin Galactic и Blue Origin, гостите няма да се борят с ускорение или нулева гравитация. Вместо това те могат да пият коктейли в „космическия салон“, който разполага с напълно зареден бар, високоскоростен Wi-Fi и музика, разказва The Independent.

С диаметър от 4.9 метра, космическият кораб е два пъти по-голям по обем от тези на конкурентите и включва напълно функционираща тоалетна. Тя ще е особено полезна, тъй като пътуването ще продължи шест часа. Размерът му позволява да се сдобие с най-големите прозорци, летяли някога в космоса, според компанията, идеални за заснемане на най-добрите селфи и наслаждаване на зашеметяващите гледки. Каква е цената на това да се осмелиш да напуснеш пределите на планетата ни? 125 хиляди долара. Space Perspective описва кораба като „най-безопасния, най-луксозния и най-отговорния начин да изживеете космоса“. Съоснователят на компанията Табер Маккалъм, който я създава заедно със съпругата си Джейн Пойнтър през 2019 г., казва, че „космическата капсула не прилича на нищо, което светът някога е виждал“.

„Ние сме на прага на зашеметяваща промяна – не само в начина, по който възприемаме космоса, но и в това, което извикваме в съзнанието си, когато мислим за космическия кораб, който ни отвежда там. Ние предефинираме понятията и проправяме пътя за достъпно космическо пътуване,“ посочва още той.