Транспорт

Въздушното такси на AutoFlight извърши първия междуградски eVTOL полет над Китай

   
Въздушното такси на AutoFlight извърши първия междуградски eVTOL полет над Китай

Разработчикът на въздушни таксита AutoFlight се подготвя да даде шанс на другия производител на електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL) EHang да се наложи на вътрешния си китайски пазар, като организира така наречения първи междуградски полет на самолет от ново поколение.

AutoFlight заяви, че демонстрационният полет тази седмица е изминал 50-километровото разстояние между градовете Шънджън и Джухай само за 20 минути в сравнение с три часа, които обикновено са необходими за пътуване с автомобил. Причината за спестеното време? Нейният Prosperity eVTOL премина по директен маршрут над - а не около - делтата на Перлената река, симулирайки един от 100-те директни маршрута за въздушни таксита, които местното правителство планира да разработи като част от мащабната си стратегия за "икономика на малка височина".

Въпреки че Prosperity е проектиран да превозва четирима пътници и пилот, междуградският полет на eVTOL беше без екипаж и автономен. То също така бе важна стъпка в плановете на компанията да се пребори с EHang за дейността на вътрешните въздушни таксита в Китай - и да си извоюва водеща роля в други страни.

Работейки от две централи в Шанхай и Аусберг, Германия - първата от които е първоначален офис и производствен център, а втората - изследователска и тестова база, - AutoFlight се стреми да получи сертификат и да започне да предоставя услуги през следващите две години.

Изборът на маршрута Шъджен-Чухай за демонстрацията на въздушно такси се основава на също толкова прецизно географско изчисление.

AutoFlight отбелязва, че в района живеят 86 милиона души, а използваното въздушно пространство е разположено сред множество международни летища, обслужващи Хонконг, Шънджън и Макао. Компанията иска Prosperity да бъде предпочитаният самолет за пътнически, туристически, логистични и спешни услуги на това, което според нея ще бъде "хиляди летища и стотици маршрути за eVTOL въздушни превози в района на Големия залив в Южен Китай".

AutoFlight е постигнала бърз напредък в развитието на своя eVTOL след първия пълен преходен тестов полет на Prosperity през януари 2022 г. През март следващата година полетът на въздушното такси на разстояние 250.64 км с едно зареждане счупи предишния рекорд за разстояние от 248 км, поставен от Joby през 2021 г. След като влезе в експлоатация, самолетът ще се експлоатира на максимален пробег от 250 км при максимална скорост от 200 км/ч.

При подготовката на своите услуги за въздушно такси след сертифицирането в района на Големия залив и специалната икономическа зона Шънджън AutoFlight се обедини с доставчика на авиационни услуги на малка височина Heli-East. Като част от това партньорство, компанията наскоро се съгласи да закупи 100 Prosperity eVTOL за собствената си експлоатация.