Транспорт

Wizz air няма да сменя Терминал 1 с Терминал 2 на летище София

   
Wizz air няма да сменя Терминал 1 с Терминал 2 на летище София

Във връзка с публикуваната днес новина в няколко български медии, че Wizz Air ще мести полетите си от Терминал 1 на Терминал 2 на Летище София, авиокомпанията заяви, че няма такова взето решение и съответно Wizz Air никога не е потвърждавала подобна информация.

В случай на каквито и да било новини пряко засягащи българските пътници, Wizz Air ще уведоми своевременно българската общественост чрез медиите и своите публични канали за комуникация, както винаги е правила.

Преди време летище София обяви, че ще премести на Терминал 2 полетите на Wizz Air заради затваряне на стария Терминал 1 за планиран ремонт.

Още през 2022 г. концесионерът на столичното летище обяви, че старият терминал след ремонт ще остане да действа като историческа за летището сграда, където ще се поемат частни полети и VIP зона. Концесионерът има планове да строи и нов, трети терминал, който да заработи до 2030 г.

Авиопревозвачът, който за 2023 г. отбеляза 15% ръст на полетите си до и от България, очаква 2024 г. да е една от най-трудните години. Причините са проверките, пред които е изправена компанията, заради евентуални проблеми с двигателите на някои от самолетите. От Wizz air заявиха, че може да се наложи временно да приземят 10% от своя флот. Някои от самолетите ѝ Airbus A320 се задвижват от Pratt & Whitney GTF (редукторни турбовентилаторни) двигатели, чиито производител идентифицира наскоро потенциален проблем със замърсяване в металния прах, използван за някои ключови компоненти. В резултат на това двигателите трябва да бъдат инспектирани.

Въпреки това управляващият директор на превозвача в Обединеното кралство Марион Джефроа увери, че авиокомпанията ще има „непроменен капацитет в сравнение с миналото лято“. Не се планира и увеличение на цените на самолетните билети.  Все пак остава в сила правилото - колкото по-от рано човек планира своята ваканция и закупи самолетния си билет, толкова на по-изгоден ще бъде той.

Влизането на България във "въздушния Шенген" ще увеличи чуждестранните туристи, които искат да посетят страната ни, смятат от Wizz Air. От 31 март пътуването със самолет от България до страни в Шенген, или обратно, ще бъде улеснено, тъй като пътниците няма да преминават през паспортен контрол.

За 2024 г. Wizz Air не планира нови дестинации от България. Но очакванията на авиокомпанията са и следващата година да бъде силна и успешна. Нискотарифният превозвач има две бази в България с над 360 членен екипаж, изпълнява 47 маршрута до 18 държави и лети от четирите големи летища в България, което и дава 28% пазарен дял през летните месеци на българския пазар. Оперира със 7 от най-модерните самолети Airbus, базирани в София и във Варна. От компанията се похвалиха, че средната възраст на нейния флот е 4.5 години и това ги превръща в една от най-зелените авиокомпании. Само през 2023 г. с Wizz Air са летели 60.3 милиона пътници, което е рекорд за авиокомпанията.

От компанията коментираха и миналогодишните проблеми с отменени и закъснели полети на много авиопревозвачи до различни дестинации най-вече в Европа. 

През 2023 г. от Wizz air твърдят, че са изпълнили средно 99.69% от полетите в периода май - септември, като през юли този показател е най-нисък - 98.82%.

Статистиката на компанията е, че 87% от подадените сигнали за проблеми на пътници са получили отговор в рамките на 5 дни, а на повечето позвънявания е отговорено в рамките на 35 секунди. През миналата година компанията отнесе критики, включително и от министъра на транспорта, за натрупани множество неотговорени сигнали на пътници с различни проблеми. По-късно компанията обяви, че е разрешила този проблем.