Събития

Археолози откриха част от огромна статуя на Рамзес II

   
Археолози откриха част от огромна статуя на Рамзес II

Египетски и американски археолози откриха горната част на огромна статуя на Рамзес II по време на разкопки на юг от египетския град Миня. Информацията бе съобщена от туристическото министерство на Египет, предават от Reuters. Варовиковият блок е висок около 3.8 метра. На него е изобразен седящ Рамзес II с двойна корона (бел. от ред. - символ на Горен и Долен Египет), а на главата на статуята има и изваяна кралска кобра, която допълва украсата.

Властите съобщават, че на горната част на статуята има изобразени йероглифи, които възхваляват краля - един от най-силните фараони в историята на страната. Рамзес II, който също е познат като Рамзес Велики, е третият фараон от 19-та династия в Древен Египет. Той управлява от 1279 до 1213 година пр. Хр.

Ако се комбинират и горната, и долната част от статуята, нейната височина ще достигне до около 7 метра. Любопитно е, че долната част е разкрита преди десетилетия. Проучванията показват, че новооткритата част отговаря на долната, намерена през 1930 година от германския археолог Гюнтер Ройдер, каза за медиите Мустафа Уазири, представител на Върховния съвет по антиките в страната, пише Фокус. Учените вече са започнали да почистват и подготвят модел за това как ще изглежда статуята, след като бъдат събрани и двете части.