Анализи Новини

Туристи и скиори се притесняват от застрояване и багери под Мальовица

   
Туристи и скиори се притесняват от застрояване и багери под Мальовица

Днес в сградата на Партийния дом се проведе дискусия на тема "Състояние и бъдещо развитие на курортен комплекс Мальовица". Тя бе организира от народния представител от парламентарната група на ПП-ДБ Васил Тодев.

В качеството си на организатор на дискусията, Тодев обясни, че Мальовица е свързана с развитието на алпинизма и има различни етапи в своето развитие. Според него в последните 30 години курортът е деградирал и голяма част от сградния фонд не е бил ремонтиран. Дълго време курортът бе занемарен, като през последните няколко години са полагани действия за възстановяване на курорта - основен ремонт, разширяване на пътищата, дори е изградена система за създаване изкуствен сняг и осветление.

Най-същественият проблем според Тодев е, че развитието се случва постепенно, на парче и без да има публично изразен план за развитие. Всеки един мащабен проект на инвеститора за развитие на Мальовица ще окаже влияние както върху околната среда, така и върху инфраструктурата на Мальовица.

"Най-редно би било, ако има план за развитие, да бъде представен публично, да премине през обществено обсъждане и да бъде взето мнението на заинтересованите страни", настоя Тодев.

Лъчезар Станчев, член на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), заяви от своя страна, че от неговата организация са притеснени от липсата на прозрачност и визия за развитието на КК "Мальовица". БАССЕС призова за широка обществена процедура за цялостното развитие на мястото, да се гарантира прозрачност и законосъобразност на действията.

От Сдружението на алпийските водачи излезе Виктор Иванов с притеснение за капиталовите интереси, които според него излизат извън границите на урбанизираната част.

"Работата на парче е изключително порочна. Знаем, че се случва нещо на Мальовица, случва се поетапно, но няма нито един представител на инвеститора по време на дискусията, недоволен е той. Целта е Мальовица да остане такава, каквато я познаваме. Мальовица има нужда от огромни грижи от "Национален парк "Рила", призова Иванов.

Ако се качите до връх "Мальовица" пътеката е в окаяно състояние, а природата - засегната, добави той.

Налице е монополизация в КК "Мальовица", твърди експертът Любомир Попиванов.

"Монополизацията ражда в България само изродени бизнес модели, които не развиват нищо морално - нито човешки капитал, нито опазване на природата. Има доста нарушения, които трябва да бъдат използвани по отношение на инвеститора, за да може да изложи публично визията си затова какво иска да прави. Пейзажът на Мальовица е национална ценност", посочи Попиванов.

Кметът на община Самоков, Ангел Джоргов, който преди това беше заместник-кмет по транспортните въпроси на Столична община, коментира, че най-важното за Мальовица е природата. "Трябва да има визия не само за ски туризма, но и планината, и природата да са на първо място. Община Самоков подкрепя всяко едно инвестиционно намерение, което се прави по законосъобразен начин. Добре е всичко да се прави с визия, да е устойчиво с времето и да се запази природата за идните поколения", подчерта Джоргов. Той е радостен, че в курорта се прави нещо, но това нещо трябва да бъде свързано с грижа за природата.

Началник на отдел "Защитени територии" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Елена Стефанова посочи, че на територията на "Национален парк Рила" не може да има намерения на частни инвеститори.

Инвеститорите нямат законно основание за извършване на дейности в националния парк. Очаква се пълна проверка по ремонти, строителство и поставяне на подвижни обекти на територията на курорта. Проверките също ще засегнат законосъобразността и съгласуването по реда на екологичното законодателство за всеки проект.