Заведения

Най-добрият ресторант в България е Космос

   
Най-добрият ресторант в България е Космос

Ресторант "Космос", който се намира в центъра на София, спечели голямата награда "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" за 2023г. на списание "Бакхус" (част от групата на "Икономедиа", която издава още "Капитал" и "Дневник"). Той става носител на приза за трети път (предишните отличия са за 2018 и 2021 г.) Главен готвач на ресторанта е Владислав Пенов, а най-кратката визитка на кухнята - "модерен прочит на българската кухня".

Призовете бяха обявени на церемония в четвъртък (7 март), заедно с традиционната вече галавечеря - този под мотото "Дами хранят". Менюто беше създадено от шест жени-готвачи от цяла Европа - от Южна Франция през Ла манча (Испания), Италия, Словения до Хърватия. Всички те са представители на организацията на младите ресторантьори - JRE (Jeunes Restaurateurs).

Преди дни тя обяви, че вече има първи представители и в България - главните готвачи на три ресторанта, сред които се оказа и победителят "Космос". Другите двама са Веселин Калев, главен готвач на ресторант aEstivum ("Зорница естейт") и Филип Захариев, главен готвач и собственик на ONA (село Стакевци). JRE беше и партньор на церемонията "Ресторант на годината".

Най-добър, най-вкусен, авторски почерк

"Бакхус" раздаде награди в общо осем категории. Шест състезателни, оценявани от три различни професионални журита, и две - "Ресторант на читателите" и "Любим винен бар", избрани след отворено за публиката и читателите ни гласуване.

Ето кои са победителите и номинираните за добра храна и напитки:

За най-добър ресторант "Космос" спечели в конкуренция с Ahora, JAZU и UNICA. 

В категорията "Авторски почерк" наградата получи JAZU, а номинирани бяха още Esterhasi, Spectrum, UNICA и Valere (в Пловдив).

Наградата за дебют за 2023 г. е заресторант "КОМАТ" в съревнование с ADOR, COOKO, Fake French и Nest.

Най-вкусно място е "СОЛ" сред L'Etranger, Marche, MORE Fish & Grill и Urban Soul.

В категорията "Вино и напитки" спечели ресторант Ahora, а номинирани бяха още Космос, aEstivum, Cinecitta Osteria Italiana и Nikolas 0/360.

В конкуренция с Lale, Cherry by Mary и Lavene - сладкарница Vanilla Kitchen спечели в категория "Десерт".

Изборът на читателите

По традиция читателите на "Бакхус" също "връчват" награди със своя избор за места, като тази година имаше и нова категория за избор на бар за вино.

Ресторант на читателите стана "Fake French", а любимият винен бар е La Cave du Moulin.