Новини Транспорт

Wizz Air спира полетите до Абу Даби за лятото и до Стокхолм

   
Wizz Air спира полетите до Абу Даби за лятото и до Стокхолм

Четири години след като Wizz Air се превърна в първия нискотарифен авиопревозвач, осъществяващ полети до Абу Даби, единият от които беше до София, става ясно, че този маршрут ще бъде прекратен временно, съобщава Money.bg. От платформата на авиопревозвача е видно, че последният полет между българската столица и столицата на Обединените арабски емирства ще бъде извършен на 30 март и ще бъде подновен през октомври. До този момент маршрутите ще се осъществяваха всеки вторник, четвъртък, събота и неделя.

През март 2020 г. беше сключено споразумение, с което се формализира създаването на Wizz Air Abu Dhabi като местна авиокомпания със седалище в емирството в партньорство между ADQ и Wizz Air. Това беше първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа.

Предвиждаше се нискотарифната компания да се съсредоточи върху създаването на маршрути до пазари, на които има операции с висок растеж, а именно Централна и Източна Европа и Западна Европа, както и Индийския субконтинент, Близкия Изток и Африка в дългосрочен план.

От сайта на авиокомпанията е видно още, че от края на март ще бъдат преустановени и полетите между София и Стокхолм. Причината е в ниския интерес за пътувания между двете дестинации.

През октомври 2023 г., половин година след пускането на директната линия София - Рияд на Wizz Air, полетите между двете столици са прекратени.  Разкриването на новата линия от София беше част от стратегията на авиокомпанията за експанзия към една от най-затворените държави в света.

Новите маршрути трябваше да подобрят присъствието на Wizz Air в Кралството, което се очакваше да даде тласък на разрастващия се туристически сектор на Саудитска Арабия и да допринесе за програмата Vision 2030 за утрояване на пътническия трафик към страната до 2030 г. Само това споразумение трябваше да донесе над един милион допълнителни пътници в Саудитска Арабия Арабия догодина.

През 2022 г. Wizz Air подписа меморандум за разбирателство с Министерството на инвестициите на Кралство Саудитска Арабия по инициатива на Министерството на туризма, насочена към подобряване на развитието на саудитския туристически сектор. Споразумението отразява споделена визия между страните относно потенциала, който Wizz Air може да донесе на Кралството, за да стимулира туристическото търсене, като по този начин ще допринесе значително за планирания растеж на Саудитска Арабия.