Новини Транспорт

Стачкa в Lufthansa отменя полети от Германия и през следващата седмица

   
Стачкa в Lufthansa отменя полети от Германия и през следващата седмица

Нова стачка на две от най-натоварените летища в Германия ще наруши графиците на полетите от Франкфурт и Мюнхен на 12 и 13 март. Стачката на наземния персонал на Lufthansa ще засегне полетите от Франкфурт във вторник, а в сряда всички полети от Мюнхен, съобщава британската BBC като се позовава на съобщение от профсъюза. Протестът ще засегне както Lufthansa, така и нейното нискотарифно дъщерно дружество Cityline за къси разстояния.

Около 200 000 пътници бяха засегнати от закъснения и отменени полети, след като наземният персонал на Lufthansa в Германия излезе на стачка в последната седмица.

Тогава протестите отмениха всички полети от Франкфурт и Мюнхен до София. Към момента от летището в София не са обявили дали ситуацията ще се повтори.

Пътниците, които са засегнати от стачката, ще получат информация относно опциите за анулиране и повторно резервиране на полет по имейл или в приложението на Lufthansa, става ясно от сайта на авиокомпанията.

Съобщението за протеста идва на фона на отчетената от авиокомпанията рекордна печалба за 2023 година.

Преди дни Lufthansa обяви, че е удвоила печалбата си спрямо предходната година и тя е достигнала 1,67 млрд. евро. Това е поредната стачка организирана от германския профсъюз „Верди“. Синдикатът настоява за повишаване на заплатите на над 20 000 служители с 12.5%, както и за едногодишен компенсационен бонус от 3000 евро заради инфлацията. В отговор Lufthansa предложи инфлационния бонус и повишаване на заплатите с около 10 процента за период от 25 месеца, но пакетът беше отхвърлен от профсъюза. Очаква се преговорите да продължат на 14 март.