Новини Транспорт

Кризата в Boeing проваля плановете за растеж на авиокомпаниите

   
Кризата в Boeing проваля плановете за растеж на авиокомпаниите

Кризата на доверието в Boeing Co. се разпространява сред авиокомпаниите, които купуват самолетите му. 

Най-големите превозвачи от United Airlines Holdings Inc. до Southwest Airlines Co., Delta Air Lines Inc. и Alaska Air Group Inc. се събраха на индустриална конференция във вторник и повечето от тях имаха сходна история за това как проблемите на Boeing се отразяват на бизнеса им. Преди всичко авиокомпаниите не разполагат със самолети, които са планирали да получат през 2024 г., тъй като Boeing е забавил производството. 

А проблемите са по-дълбоки от тази година. По време на събитието за инвеститори на JPMorgan главният изпълнителен директор на United Скот Кърби заяви, че е стигнал дотам, че е казал на Boeing да спре да произвежда самолети 737 Max 10 за превозвача, тъй като сроковете за сертифициране на самолета са станали твърде несигурни. 

Southwest заяви, че не очаква да получи нито един от дългоочакваните самолети 737 Max 7 тази година и ще получи само 46 модела Max 8. Преди това компанията очакваше 79 самолета. Авиокомпанията планира да намали капацитета си през 2024 г. и съкращава повечето от наетите служители - включително с 50% по-малко пилоти и с 60% по-малко стюардеси - тъй като преразглежда плановете си за разходи в отговор на намалените доставки от Boeing.

Авиокомпании срещу S&P 500

Alaska Airlines, превозвачът, който претърпя инцидент на 5 януари с Boeing 737 Max 9, който постави началото на сегашните проблеми на самолетостроителя, заяви във вторник, че перспективите му за капацитета остават " непостоянни" поради несигурността около доставките.

Международните клиенти също са засегнати. На 1 март ирландският нискотарифен превозвач Ryanair Holdings Plc заяви, че годишната му прогноза за броя на пътниците ще спадне до малко под 200 милиона в сравнение с предишната цел от 205 милиона, тъй като ще получи само 40 самолета Boeing, а не 57, както се очакваше първоначално. 

Висши ръководители от цялата авиоиндустрия молят Boeing спешно да се справи с нарастващите си проблеми. Компанията трябва "да разбере проблемите и да ги реши", заяви на конференцията главният изпълнителен директор на Southwest Боб Джордан. "Всички ние се нуждаем от това Boeing да бъде по-силен след две години, след пет години, след десет години. Това има предимство пред забавянето на доставките. Всички имаме нужда Boeing да бъде по-добър."

Пречки в индустрията
Кризата създаде огромно затруднение в отрасъла, в който има само двама основни доставчици, от които да се избира: Boeing и конкурентът Airbus SE. Кирби заяви, че ще търси сделка с Airbus за техния A321neo, но тъй като поръчковият портфейл на европейската компания се простира далеч през следващото десетилетие, запълването на дупките, оставени от Boeing, ще бъде трудно дори за най-отдадените купувачи. 

На 10 март главният изпълнителен директор на Delta Ед Бастиан заяви, че доставките на самолетите 737 Max 10 могат да бъдат изместени чак до 2027 г. Delta планираше да използва най-големия модел Max - поръчан през юли 2022 г. - в рамките на вътрешната си мрежа. Вместо това авиокомпанията използва самолетите A321 на Airbus.

Boeing, от своя страна, се опитва да се ориентира по все по-труден път към възстановяване. Федералната авиационна администрация му нареди да ограничи производството на най-продавания си модел 737, което го лишава от жизненоважни парични потоци, докато Airbus продължава напред с конкурентното си семейство A320. Тези разнопосочни тенденции бяха разкрити във вторник, когато Boeing съобщи, че е предал 27 самолета на клиенти през февруари, изоставайки от 49-те самолета на Airbus през месеца. 

Инвеститорите са все по-притеснени. Акциите на Boeing са загубили 29 % от стойността си тази година, което е най-лошото представяне на Dow Jones Industrial Average. Главният изпълнителен директор Дейв Калхун се въздържа от предоставяне на годишни финансови цели, като се стреми да съсредоточи цялото внимание на компанията не върху финансовите показатели, а върху нейната безопасност. 

Акциите на Boeing поевтиняха с 4,6 % по време на търговията в Ню Йорк, което е най-големият спад в рамките на деня от 25 януари насам. Компанията се намира под погледа на FAA, която даде на Boeing 90 дни да докаже, че може да поправи производствените си процеси. 

В понеделник пред репортери администраторът на FAA Майк Уитакър заяви, че агенцията е увеличила "доста значително" броя на одиторите си, като има свои хора в цеховете на Boeing, които наблюдават монтажната линия. 

"Не става въпрос само за проблеми с документите, понякога става въпрос за реда, по който се извършва работата, понякога за управлението на инструментите, което звучи малко елементарно, но е наистина важно в една фабрика", каза Уитакър. "Това наистина е въпрос на производствена хигиена." 

The New York Times съобщи, че FAA е установила, че Boeing не е успял да се справи с 33 от 89 одита на безопасността, като са регистрирани 97 случая на несъответствие. Културата на безопасност на компанията също беше упрекната от група авиационни експерти.

Във вторник главният изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes Стен Дийл смъмри служителите да следват прецизно всяка стъпка от производствените процедури на компанията и да съобщават за пропуски в безопасността или качеството. 

По-голямата част от проблемите, открити от FAA по време на неотдавнашния одит на агенцията, "са свързани с неспазване на одобрените ни процеси и процедури", заяви Дил в съобщение до служителите, в което се посочват стъпките, предприети за повишаване на качеството и безопасността. "Имаме още какво да направим и вие играете важна роля", каза Дийл.