Заведения Новини

Мишлен ще оповести 62 нови френски ресторанта със звезди

   
Мишлен ще оповести 62 нови френски ресторанта със звезди

Пътеводителят "Мишлен" представя годишния си списък на най-добрите френски ресторанти, а неговият шеф хвали "културния динамизъм" на новото поколение готвачи, предаде АФП. След дълъг период на почивка върху лаврите на гастрономическата си репутация, през последното десетилетие Франция преживя разцвет на нови заведения, които усвояват международни идеи и се фокусират върху устойчивостта.

"Вече не става дума само за наследство. Френската гастрономия вече не е заседнала в миналото", заяви Гвендал Пуленнек, ръководител на пътеводителя "Мишлен", преди церемонията по представянето на новото издание.

Общо 62 ресторанта ще получат звезда - повечето от тях за първи път, като сред тях има 23, които са отворени от по-малко от година. Подробностите ще бъдат оповестени в 17:00 ч. местно време, включително имената на ресторантите, които са постигнали най-високото ниво от три звезди. Много от тях поставят акцент върху устойчивата кухня, която се произвежда на място.

"Много ясно е подчертано значението на "тероарите" - местната селскостопанска структура", посочи Пуленек.

„Мишлен“ обяви няколко понижения преди две седмици - това беше направено предварително, за да се избегне горчивият вкус на годишната церемония, която тази година се провежда в град Тур, долината на Лоара. От началото на пандемията „Мишлен“ превърна представянето на пътеводителя в обиколка из Франция, като последните две се състояха в Страсбург и Коняк. Това отразява разпространението на най-добрите френски ресторанти извън Париж, като през последните години повечето от новите звезди се присъждат на регионални заведения за хранене. Около 40 малки общини и села ще се сдобият с ресторант със звезда „Мишлен“ в новото издание.

"Тур, известен със замъците и виното, е по-малко свързан с отличната кухня, но това се променя. Това е регион, който се развива и е време да го изтъкнем", отбеляза Пуленек, подчертавайки притоците на река Лоара, които са се превърнали в популярен източник на сладководна риба.

Сред най-добрите готвачи пътеводителят "Мишлен" е колкото страшен и критикуван, толкова и уважаван. Неговите анонимни рецензенти могат да създадат или да разрушат репутацията, което оказва осезаемо влияние върху крехките печалби на ресторантите. Общо 28 са загубили звезда тази година, включително едно заведение с три звезди.

Братята Андре и Едуард Мишлен, които произвеждат гуми, пускат първия си пътеводител през 1900 г., за да насърчат шофьорите да откриват ресторанти във Франция. Оттогава той е разширен до 45 дестинации по света, а тази година ще пусне подобен пътеводител за хотели.