Новини Транспорт

Великобритания планира да въведе летящи таксита до 2026-та

   
Великобритания планира да въведе летящи таксита до 2026-та

Първото летящо такси може да се появи в небето на Обединеното кралство още през 2026 г., се посочва в правителствен план, с който се цели да се приветства технология, "някога ограничена до сферата на научната фантастика", пише The Independent.

Предложенията са част от Плана за действие "Бъдещето на полетите" на Министерството на транспорта. Според предложенията летящите таксита без шофьори също могат да станат реалност през следващите шест години.

"Пътната карта" би означавала въвеждането на технология, която би могла да стимулира икономиката на страната с 45 млрд. паунда до 2030 г.

Министърът на авиацията и технологиите Антъни Браун е заявил, че плановете ще доведат до революция в транспорта.

"Авангардната технология на батериите ще доведе до революция в познатия ни транспорт - този план ще гарантира, че разполагаме с инфраструктурата и нормативната уредба, за да я превърнем в реалност", е заявил той.

"От летящи таксита до безпилотни самолети за спешна помощ - ние гарантираме, че Обединеното кралство е в челните редици на тази драматична промяна в транспорта, която подобрява живота на хората и стимулира икономиката."

Предложенията също така ще позволят на безпилотните летателни апарати да летят отвъд визуалната линия на видимост (BVLOS), така че секторът да може да се развива, без да се ограничава небето за други.

Предложенията имат за цел също така да съживят по-малките летища, като определят как те могат да функционират като вертикални летища за електрически самолети, които излитат вертикално (известни като електрически самолети с вертикално излитане и кацане или eVTOL).

В плановете се разработват стандарти за подобряване на сигурността на безпилотните летателни апарати, за да се повиши обществената безопасност, и се търсят начини за включване на общностите и местните власти, за да могат те да се възползват от потенциалните икономически и социални ползи.

Планът за действие е обявен в момент, когато Браун ще посети Vertical Aerospace в Бристол - една от британските компании, произвеждащи летящи таксита, които в момента са в процес на разрешаване от Органа за гражданска авиация (CAA).

Стивън Фицпатрик, основател и главен изпълнителен директор на Vertical Aerospace, е заявил: "С правителството и бизнеса, които работят заедно, можем да разгърнем огромните икономически, екологични и социални ползи от полетите с нулеви емисии в световен мащаб"

Софи О'Съливан, ръководител на бъдещата безопасност и иновации на CAA, е допълнила: "Авиацията е на прага на своята следваща, потенциално най-голяма революция след изобретяването на реактивния двигател".