Заведения Новини

Задължават ресторантите в Бургас да се събират отделно биоразградимите си отпадъци

   
Задължават ресторантите в Бургас да се събират отделно биоразградимите си отпадъци

Заведенията и местата за настаняване в бургаските комплекси „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“ вече се събират разделно биоразградимите си отпадъци в кафяви кофи за смет. Впоследствие тяхното съдържание се обработва в новооткритата в края на миналата година анаеробна инсталация, която ще ги преработва в електрическа енергия. В момента кафяви контейнери се поставят в „Меден рудник“, а предстои това да бъде направено и на територията на целия град.

Това стана ясно от думите на заместник-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата в Община Бургас Весна Балтина по време на среща-дискусия на тема „Развитието на туризма в Бургас“.

Тя напомни, че темата със събирането и третирането на отпадъците е много важна за целия туристически бранш, тъй като от броя на туристите зависи и какво ще бъде количеството на генерирани отпадъци, които съответноса източник на неприятни миризми.

По думите първите данни показват, че заведенията, в които вече системата е въведена, много съвестно събират отпадъците и генерират доста чист краен продукт.

„Много е важна обратната връзка от хотелиерите и ресторантьорите, защото знаете, че хранителните отпадъци генерират миризми и газ, който трябва да бъде изведен. Ние ще работим в тясна връзка с всяко едно заведение и всяко едно място за настаняване“.

Тя допълни, че се предвижда да бъдат раздадени биоразградими торби за събиране на отпадъците, за да се види дали това ще ограничи миризмите. По думите ѝ се предвижда ежедневно извозване на отпадъците, но през лятото температурите се увеличават доста и това може да създаде проблем.

„Надявам се, че ще можем да се справим и накрая на сезона отново да се видим и да обсъдим с какво може да подобрим системата. Ако имате нужда от допълнително обучение на персонала в кухнята, винаги сме насреща“.

Балтина заяви, че предстоят срещи с концесионера на плажа, за да се помисли как системата може да бъде въведена в заведенията, които са на открито. По думите ѝ на срещата през следващата година ще може да се направи икономически анализ за това какви ресурси са спестени и какъв е екологичният принос на новата система, която също така ще обслужва двете морски общини Поморие и Несебър.