Заведения Новини

С 20% ДДС върху туризма от бранша очакват фалит на фирми и безработица

   
С 20% ДДС върху туризма от бранша очакват фалит на фирми и безработица

Закон за камара на ресторантьорите и хотелиерите. За това настоя пред БНТ Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. Браншът не иска Зарица Динкова да е министър на туризма. Те искат Мартин Захариев, който е готов с програма за управление. Целта е да има камара на туристическия сектор, която ще помага на ресорното министерство да развива туризма.

Този бранш има нужда от развитие, категоричен бе Петров. 20% ДДС върху туризма ще доведе до срив на фирми и безработица, предупреди той. При 9% ДДС има ръст на заетите в туризма, по думите му. Постъпленията в бюджета под форма на осигуровки и данък печалба са се увеличили в следствие на намалената ставка.

Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на туризма смята, че настоящият министри на туризма отсъства и не може да се пребори за бранша. Важно е обединение на индустрията, според него. По отношение на туризма няма чуваемост, по мнението му. 364 000 души ще са нужни тази година в сектора, но браншът не може да ги осигури. Още над 100 000 ще са необходими в следващите години, за да се развива туризмът.

Над 30 пъти е променян Закона за туризма, критикува Бранимир Ботев. С намалената ставка за туризма се е изсветлил секторът. Той настоява за национален фонд за реклама в туризма.