Заведения Новини

Европейска директива: България трябва да въведе безплатно вода от чешмата в заведенията

   
Европейска директива: България трябва да въведе безплатно вода от чешмата в заведенията

Всеки европейски гражданин има право на достъп до питейна чешмяна вода, дори в заведенията за обществено хранене. По искане на европейските депутати в променената директива беше записано, че националните власти трябва да въведат стимули за ресторанти, барове, кафенета и столове да сервират на клиентите чешмяна вода. Тя би трябвало да се предлага безплатно, но малцина собственици на заведения се съобразяват с това изискване. През 2018 г. Европарламентът прие план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

Директивата за питейната вода е с нови изисквания за качеството на водата в страните от съюза и достъпа до нея. 

Новите правила ще осигурят едни от най-високите стандарти в света за питейна вода, в съответствие с амбицията за нулево замърсяване, обявена в Европейската зелена сделка. Това е и отговор на първата по рода си успешна европейска гражданска инициатива "Right2Water", която събра 1.6 милиона подписа в подкрепа на подобряването на достъпа до безопасна питейна вода за всички европейци.