Заведения

Рекордните 52 френски ресторанта се сдобиха със звезди от Michelin

   
Рекордните 52 френски ресторанта се сдобиха със звезди от Michelin

Рекордните 52 ресторанта във Франция, в това число и 23, който са отворили през последната година, получиха една или повече звезди Мишлен за първи път, което според френската библия на почитателите на храната отразява “културната динамика” на едно ново поколение на иновативни млади майстор-готвачи.

“Тази година реколтата бе щедра, но ние също така останахме верни на нашите ценности”, заяви Глендал Пуленек, директор на кулинарния справочник Мишлен, при представянето на неговото 115-о издание. Повече от половината от новите лауреати са на възраст под 40 г.

Един от тях е 35-годишният Фабиен Фере, който получава най-голямото признание от три звезди при първия си опит. Фере, които през миналата година пое кухнята на La Table du Castellet в южния френски департамент Вар, става най-младият френски майстор-готвач с три звезди Мишлен.

В началото на новото хилядолетие критици на френската кухня твърдяха, че нейното време е отминало, като част от определенията бяха подигравка с някога страхотни ястия, гастрономия в упадък и жалка липса на иновации. Човек може да се наслади на по-добра храна в Лондон или Ню Йорк, отколкото във Франция, твърдяха някои от тях.

 

Самият справочник Мишлен, който е публикуван за първи път през 1900 г. от братята Едуард и Андре Мишлен, също е понасял доста критики през годините.

Много гастрономи са заявявали, че справочникът не върви в крак с времето и възнаграждава традициите, вместо иновациите.

Редица майстор-готвачи са критикували справочника и дори са “връщали” своите звезди, изразявайки недоволство от практиката му да оценява комфорта на ресторантите също толкова високо, колкото и кухнята.

След като Франция дълго време „лежеше на стари лаври“, в последните няколко години в страната се наблюдава разцвет на нови ресторанти с по-дръзки и креативни, млади майстор-готвачи, много от които са работили в чужбина и имат желание да експериментират и реализират международни идеи.

Ресторантите, получили една звезда Мишлен през тази година, са с над 20 повече в сравнение с миналата година, което е потвърждение, че „превъзходна селекция свидетелства за качеството и количеството на френската кулинарна динамика на световната сцена ”, казва Пуленек.

“Вече не става въпрос само за наследство. Френската гастрономия вече не е заседнала в миналото,” казва той пред AFP.

През тази година звездите също така са по-равномерно разпределени и в географско отношение, като 40 села и общини във френските региони са се сдобили за първи път с ресторант със звезда от Мишлен, като много от тях се фокусират върху устойчивата, местна кухня.