Заведения Новини

Главният готвач Фабиан Фере, с три звезди от Мишлен, е новата звезда на френската кулинария

   
Главният готвач Фабиан Фере, с три звезди от Мишлен, е новата звезда на френската кулинария

Той е едва на 35 години, но вече е част от историята на френската гастрономия. Фабиан Фере, главен готвач на ресторант Table du Castellet в департамент Вар, Югоизточна Франция, получи три звезди наведнъж от справочника "Мишлен". Това е доста рядко постижение и се случва в страната едва за трети път в последните три десетилетия според френски медии. 

Преди дни "Мишлен" обяви отличените ресторанти във Франция - тази година те са 62, като повече от тях за първи път влизат в списъка на авторитетния гид, а 23 са отворени от по-малко от 12 месеца, отбелязва АФП.

La Table du Castellet, чието меню е фокусирано върху местни морски дарове и зеленчуци, се изстреля в челните редици на кулинарната библия още в първата година, след като Фабиан Фере пое управлението му. Червеният справочник "Мишлен" оцени високо неговите „перфектно приготвени творчески ястия" и „плътни и въздействащи сосове", като изрично се посочва "кораловото кадифе с ягодов оцет, което подчертава вкуса на апетитна лангуста с ревен".

"Не съм много добър в произнасянето на речи, малко по-добър съм в кухнята", пошегува се Фабиан Фере при получаването на куртката с три звезди на церемонията в град Тур. "Преди 11 години започнах да работя в ресторанта, не съм си и помислял, че един ден ще бъда на сцена с най-прекрасното отличие". 

Той споделя пред АФП, че работата му е огромно предизвикателство всеки ден и се радва, че може да изживее този момент със своите колеги. Фере изказа от сцената благодарност към "нашите майстори, рибари, лозари и доставчици - това са ключовите играчи в гастрономията и без тях нямаше да сме тук тази вечер". 

Фабиан Фере покани на сцената своя ментор - главният готвач Кристоф Бакие, който също има три звезди от "Мишлен". Ресторантът La Table du Castellet, разположен между Тулон и Марсилия, е царството на Бакие, който лично предлага  през февруари 2023 г. на заместник главния си готвач - Фере, да застане начело на заведението. 

"Много се гордея с това момче…. Очаквах най-доброто и то се случи по-бързо, отколкото си мислех", казва Бакие, който работи с Фере в ресторанта от 2013 г., цитиран от изданието "Паризиен".  "Той е блестящо момче, винаги в търсене на специален вид кухня, на аромати и вкусове, които понякога трябва да бъдат канализирани", допълва неговият ментор.

Страстта на Фабиан Фере, който е родом от Бургундия - област, известна с лозята и вината, към кулинарията съвсем не е случайна - родителите му са сладкари, а бабата и дядото са фермери. 

"Баба готвеше много и това винаги го привличаше. Дядо пък беше фермер, който отглеждаше зеленчуци в градината си. Винаги сме били потопени в този свят", разказва пред телевизионния канал "Франс 3" Орелиан, по-големият брат на Фабиан. Той пък е сладкар. 

Фабиан Фере започва обучението си в специализиран учебен център в департамента Сон и Лоара. Началото на кулинарната му кариера е през 2010 г., когато е на 21-годишна възраст. Тогава става помощник-готвач в La Maison Troisgros, ресторант с три звезди "Мишлен" в региона Оверн-Рона-Алпи в Югоизточна Франция. След това Фере постъпва на работа в La Table du Castellet, където усъвършенства специализацията си в областта на креативната френска висша кухня.

Според Орелиан две думи определят брат му: щедрост и страст. "Брат ми е страстен, това е в кръвта му…Готвенето е на първо място, то е целият му живот… започва с един красив продукт и Фабиан го прави възвишен. Той е щедър човек, дава много и това се вижда в ястията му… Успехът му е резултат от упорита работа и отдаденост", разкрива Орелиан пред "Франс 3". Той казва, че Фабиан често не може да присъства на семейните вечери и празненства, "но той стигна до края на пътя, получи Граала". 

От 2022 г. насам в La Table du Castellet Фабиан Фере предлага "гастрономия с местна идентичност, която възхвалява и популяризира тероара на Прованс" според уебсайта на заведението. В момента ресторантът е затворен, но е планирано да посреща клиенти отново от 5 април.

За момента La Table du Castellet е значително по-достъпен от много ресторанти със звезди "Мишлен" във Франция, изчисли изданието "Бизнес инсайдър". Цената на обяд с четири ястия започва от 120 евро, а вечеря с шест ястия - от 180 евро. За сравнение, Plénitude - парижки ресторант с три звезди, таксува 390 евро за меню с четири ястия и 475 евро за шестстепенно меню.