Заведения Новини

В Испания позволиха на ресторантите да таксуват за места на сянка

   
В Испания позволиха на ресторантите да таксуват за места на сянка

Според синоптиците предстоящото лято вероятно ще бъде не по-малко горещо от предишното. И в някои популярни туристически страни решиха да не пропускат възможността да спечелят малко пари от това. Властите в испанската автономна област Андалусия постановиха, че ресторантите имат законното право да таксуват допълнително за маси на слънце или на сянка, пише The Olive Press.

Има обаче едно важно правило, което трябва да се спазва при това - клиентите трябва да бъдат информирани, че цените в тези райони ще бъдат повишени, преди да направят поръчка. Това може да стане чрез меню, ценоразпис или друга форма на реклама – устното известяване на посетителя няма да е достатъчно.

Уточнява се, че няма да има отделна такса за маса с определен вид или място в менюто, но ресторантите ще могат да начисляват допълнителна такса за всяко ястие, сервирано в определени зони, ако това е ясно посочено в ценовата листа.

По-рано властите на град Севиля, който е столица на Андалусия, обявиха планове да ограничат влизането на туристи на централния площад на града Плаца де Еспаня. Жителите на града и провинцията все още ще могат да влизат там без ограничения, но туристите ще могат да влизат на централния площад на града само срещу заплащане.