Заведения

Летният сезон е пред провал заради забавена процедура по достъп на работници от трети страни

   
Летният сезон е пред провал заради забавена процедура по достъп на работници от трети страни

На прага на летния туристически сезон предизвикателствата пред инвеститорите в сектора са много. Основното, от което страдат хората инвестирали в туризма, е липсата на служители във всички звена. Това ще е и едно от първите неща, с които ще се сблъска Министерството на туризма. Това заяви в интервю пред Novini.bg Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. 

Само преди дни асоциацията бе една от 14-те браншови организации издигнали Мартин Захариев за министър на туризма. 

С всяка изминала година вместо да се облекчава процедурата и да се търси решение, как да е работеща процедурата, тя става все по-тромава и объркана. В момента фирмите, които страдат от недостиг на хора, внасят работници от трети страни. Основно от Киргизстан, Индия, Непал, Бангладеш, обясни той.

Коментира, че заради забавянето на институциите в България за издаване на документи на хората от трети страни, летния сезон е пред провал.Ресторантьорите и хотелиерите няма да успеят да се попълнят с нужните служители в обектите си по Черноморието. Петров призова процедурите за всички сезонни работници до 9 месеца да са бързи.

И даде за пример Унгария, която за година обработва документите на 56 000 работници от трети страни. За разлика от България, която не успява и 30 000. Според Петров само в момента има 7000 чакащи преписки.

При вече подадени документи Агенцията по заетостта започна да изисква всички документи на държави от Хагската конвенция да са с апостил (бел. авт. - Апостилът е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден). Заради това ново изискване вече обработени документи са върнати и процедурата започва от начало. В следствие на което се стига до голямо забавяне, допълни съпредседателят на БАЗ.

Когато има промяна при подаването на документи, тя трябва да бъде разяснена на сектора за кратки срокове и да се следи за нея още при входа на процедурата, призова той. 

Според него комуникацията между ведомствата, които отговарят за работниците от трети страни - Агенцията по заетостта, дирекция „Миграция“и Външно министерство, се е загубила, заедно с което и преписки "изчезват".

"Нужно е изграждане на електронна система по процедурата за вноса на служители от трети страни. В пиковите месеци да се отвори 24 часова гореща линия за напътствия по процедурата."

"След влизането в Шенген се изисква пръстов отпечатък за лицето, което ще получи визата. А България няма визов център в Киргизстан, например. Според него за издаване на виза от Киргизстан трябва да се пътува 1500 км., което води до забавяне и оскъпяване на процедурата: "Трябва да се намери най-пряката точка на която да се открие визов център в държавата от която има потенциал и интерес предприемача да наема хора за работа."

Сега процедурата прилича повече на „футболен отбор”, който рита топката без посока, а не към отбора си, разкри Петров.

Според него бъдещият министър на туризма трябва да има ясно изградена стратегия, не само за работниците от трети страни, които засягат основно летния сезон, но и цялостна програма по сектора.