Анализи

Хотелиери и туроператори си искат Зарица Динкова за министър на туризма

   
Хотелиери и туроператори си искат Зарица Динкова за министър на туризма
Зарица Динкова е готово да остане и служебен министър на туризма
  МТ

Представители на част от най-големите хотелиери и туроператори в България настояват Зарица Динкова да остане служебен министър на туризма. Те са изпратили писмо до служебния премиер Димитър Главчев. Под него са се подписали изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев, собствениците на вериги от хотели Григор Фиданов (Грифид хотели в Златни пясъци), Венцислав Танчев (собственик на Wave Resort край Ахелой и хотел "Модус" във Варна), Веселин Данев - изпълнителен директор на "Либена България" (собственик на хотелите "Сол Луна Бей Ризорт" в Обзор, Melia Grand Hermitage в Златни пясъци, Melia Sunny Beach и "Сол Несебър Ризорт"), Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (представителите на големите чужди туроператори у нас), и Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. 

В писмото те посочват, че през последните месеци съвместно с Динкова като министър на туризма е започнала промяна в рекламата на България, чиято цел е да се върнем на европейската туристическа карта. Продължаването на тази политика било изключително важно за цялата страна и за Черноморието, което давало 70% от приходите в туризма.

Освен това Динкова установила конструктивна и насочена към конкретни резултати комуникация с туристическия отрасъл. Стартирала и редица инициативи, сред които и програма за маркетингова подкрепа на черноморските общини.

Туристическият бизнес страда от липсата на обективна подкрепа през последното десетилетие и запазването на Динкова като министър е много важно, за да продължат добрите резултати, убедени са представителите на бранша. Дипломатическият опит на Динкова пък давал възможност тя да създава добри контакти с най-големите европейски туроператори, с европейските власти и Еврокомисията, подчертават хотелиерите и туроператорите в писмото.

Туристическият бранш беше потресен в петък след предложението Евтим Милошев да стане служебен министър на туризма. „Шоуто в сектора ще продължи, както и до момента да се управлява от хора без опит и експертиза. Вече се превръща в сериал с няколко сезона“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператор. Според него избирането на човек без опит в туризма показва, че браншът не е приоритетен за държавата.

„Това е поредната постановка, която ще се играе в туризма. Пълна подигравка с бизнеса“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Тя подчерта, че секторът е поставен в ъгъла на икономиката на България.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев смята, че за пореден път изборът на министър без опит в туризма показва слабата позиция на бранша сред управляващите. „Няма чуваемост и е крайно време всички в сектора да се обединим, а не да продължаваме да се разцепваме в нови организации“, каза той. Щерев иначе няма нищо против личността на Евтим Милошев, тъй като не го познава.

„Когато чух името на Евтим Милошев, че се спряга за министър на туризма, помислих, че е шега, или по-скоро се отнася за Министерството на културата. Сега осъзнавам, че туризмът всъщност е част от индустрията за забавления, нека да е весело!“, обяви Венцислав Танчев от Асоциацията на инкаминг агенциите, в която влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас.

Мирослав Иванов