Заведения Новини Хотели

Робърт де Ниро открива два хотела Nobu в България

   
Робърт де Ниро открива два хотела Nobu в България

Базираната в САЩ марка за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu Hospitality разработва два обекта в България. Това беше съобщено в страницата на компанията.

Nobu Hospitality е основана през през 1994 г. от актьора Робърт Де Ниро, знаменития готвач Нобу Мацухиса и филмовия продуцент Меир Тепер. Те отварят първия си хотел през 2013 г. в Лас Вегас. Оттогава вече са изградени 38 хотела, 12 жилищни проекта и ресторанти Nobu по целия свят.

Хотелите на Nobu Hospitality у нас ще бъдат в София и във Варна. От компанията посочват на сайта си, че те ще оставят значителен отпечатък на Балканите.

Имотите са собственост на инвеститора в недвижими имоти BSPF Bulgaria, част от регистрираната на остров Ман Black Sea Property, и на местния хотелски оператор GHV-Dolphins, посочва Nobu Hospitality.

Първият хотел и ресторант на марката ще бъде разположен в центъра на София, а вторият - на брега на Черно море във Варна.

„Nobu Hotel and Restaurant Sofia ще украси сърцето на една от най-старите столици в Европа, сгушена в историческата „Банкерска сграда“ близо до Народния театър „Иван Вазов“ и заобиколена от бутикови магазини, художествени галерии и основни исторически забележителности“, посочват още от сайта на компанията.

През 2022 г. ремонт на сградата води до притеснения сред жителите на София. Сградата зад Народния театър на улиците "Иван Вазов" и "Г. С. Раковски" е построена през 1912 г. на три етажа и винаги е била банка, оттам идва и прозвището ѝ "Банкерската сграда". Архитект е Никола Лазаров.

Сградата е обявена за недвижим паметник на културата през 1978 г. През 1988 г. е вписана като художествен паметник. През годините към първоначалния ѝ облик са достроени още два етажа, с което бива променен и покривният силует.