Заведения Хотели

DOT Sofia съчетава изкуство, настаняване и гастрономия

   
DOT Sofia съчетава изкуство, настаняване и гастрономия

DOT Sofia е сравнително нова градска точка на София, съчетаваща в себе си няколко характерни удоволствия за съвременния градски човек. Това е преди всичко концепция, около която в последствие е построена сграда, създаден е ресторант КОМАТ, селектирано е съвременно изкуство в галерия, събрани са хора с общи интереси и вълнения. Sarieva/Gallery в момента представя изложбата на младия художник Димитър Генчев - Sepia.

Завършекът на сградата е изискан апартхотел и 360-градусов пентхаус. Всичко това се намира на ул. "Братя Миладинови" 46.

Ресторант "KOMAT" се опитва да бъде пресечна точка между изкуството и храната и да ги обедини. Шеф-готвач е Александър Гоцев, който дълги години живее и работи във Виена. Той има забележителна кариера зад гърба си, работил е в "Сахер", в "Пале Кобург", както и за семейство Антинори, едни от най-старите потомствени винари в света.

DOT Sofia отвори врати през септември миналата година, но нестандартната му фасада не спира да привлича любопитните погледи. Фасадната обшивка от ръждясала стомана документира постепенно изчезващата вехтост на квартала в центъра, а системата от отварящи се капаци свързваме с динамиката на търговските павилиони." - казват I/O Architects, които стоят зад концепцията на сградата: едно от най-разпознаваемите в чужбина български архитектурни студиа, което вече 20 години успешно представя българската съвременна архитектура пред света, носител на 10 номинации за наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз "Мис ван дер Рое".

DOT Sofia се намира в непосредствена близост до Женския пазар - сърцето на стара София, историческият център на града, който в продължение на векове е бил дом на търговията и пазарите.

През последните години районът постепенно се превръща в мултикултурно средище, а DOT Sofia е една от многото сгради и инициативи тук, които имат за цел да допринесат за неговото преоткриване и развитие.

Мирослав Иванов