Събития

Министър Милошев си слага за кауза културния туризъм

   
Министър Милошев си слага за кауза културния туризъм

Велико Търново е един от българските градове, които успешно развиват целогодишен устойчив туризъм с разпознаваем туристически продукт на световно ниво, в основата на който стоят културният, фестивалният туризъм и уикенд туризмът. Активното взаимодействие между бизнеса и местните власти и културни институции, както и подготвянето на собствени квалифицирани кадри от Великотърновските висши училища и гимназията по туризъм в Старопрестолния град стоят в основата на успешната формула. Това стана ясно от срещата на министъра на туризма Евтим Милошев с местните представители на туристическия сектор, който веднага след обиколката си по Черноморието се отправи към Велико Търново.

В срещата взеха участие заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител на Област Велико Търново Ивайло Здравков, кметът на града Даниел Панов, както и представители на научната и културната общност - Великотърновският университет, деканът на Стопанския факултет от Университета по хранителни технологии проф. Валентина Алексиева, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, както и директорът на Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” Татяна Данчева.

Домакин беше кметът на града Даниел Панов, който подчерта, че начинът да се прави успешен туристически бизнес и да се увеличава туристопотокът е като се заложи на традициите, обичаите, фестивалите, съхраняването на културно-историческия облик и древната ни богата история, която носим.

Министър Евтим Милошев се съгласи, че развитие на културен и културно-исторически туризъм е именно моделът, по който трябва да се развиват градове като Велико Търново: “Велико Търново е сърцето на културния туризъм и той е нещо, което припознавам като своя лична кауза, с оглед на сферата, от която идвам. Това е начинът да се развива целогодишно устойчив вътрешен туризъм”, подчерта министър Милошев.

Като успешен пример за продукт кметът Панов посочи тридневните пакети на хотелиерите, свързани с оперния фестивал „Сцена на вековете“. Кметът на Велико Търново подчерта колко важна е рекламата и връзката с учебните центрове.

Местният бизнес се похвали с относително високо ниво на заплащането в сектора, но поиска и съдействие от държавата, главно в посока запазване на по-ниско ДДС за туризъм, за да могат да предлагат по-конкурентоспособни условия на труд и заплащане. Като основни проблеми бяха посочени недостигът на работна ръка и усилието да задържат местните кадри, както и недостатъчната видимост на дестинацията зад граница. Представителите на туристическия сектор пискаха от министър Милошев съдействието на Министерството на туризма за реклама. Основният проблем е липсата на адекватна реклама и то в по-богати страни, подчерта Петър Стефанов от БХРА. Местните представители на сектора казаха, че биха искали да видят в града си повече туристи от Великобритания, Германия, Франция и Италия. Въпреки това бе отбелязано, че българските туристи са най-добрите и предпочитаните. Нашият туристически продукт е абсолютно конкурентен, на световно ниво и не отстъпва на нито една европейска държава, не трябва да се говори за България като за бюджетна дестинация.

След срещата си с местните туристически организации и институции, министър Милошев участва в откриването на София филм фест - Велико Търново - гостуващият фестивал, който се провежда в града в периода 26-28 април. Във втория ден от визитата си в Старопрестолния град министърът на туризма посети и центъра “Царевград Търнов” към Регионалния исторически музей.

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е разположен в близост до хълма Царевец. В него под формата на реалистични скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство.

По атрактивен начин се визуализира животът на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии. В мултимедийния център туристите могат да се пренесат назад през вековете и да се докоснат до богатата история на Търновград като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ.