Заведения

Българската овчарска салата зае 5-то място сред 100-те най-вкусни в света

   
Българската овчарска салата зае 5-то място сред 100-те най-вкусни в света

Българската „Овчарска салата“ се нареди на пето място сред стоте най-вкусни в света според класацията на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“, информира bTV.

Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската „Капрезе“ и ливанската „Фатуш“. В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната „Шопска“ заема девето място, а „Снежанката“ – десето.

Това обаче не е първият път, в който български салати попадат в челните позиции на класациите на „Тейст Атлас“. През 2022 година Овчарската салата зае първо място сред 50-те най-добри в света. Тогава тя задмина гръцкия „Дакос“ и японската „Гома уакаме“.

Също така в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделиe в света, като изпревари турската баклава.

В тазгодишната класация на „Тейст Атлас“ първо място заема гръцката салата „Дакос“, а известната в Тунис салата „Мечуя“ се нарежда на втора позиция. Трета сред най-вкусните е „Гръцката салата“, а на четвърто място попада китайската „Пай Хуан Гуа“.