Анализи Заведения Новини

Колко ще струват бирата и цацата през летния сезон

   
Колко ще струват бирата и цацата през летния сезон

Летният сезон стартира официално утре, 1 юни, но голяма част от крайбрежните заведения работят още от великденските празници. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи.

Пържената цаца бие рекордите по поръчки в ресторантите и малките заведения на плажа. Тази година тя е поскъпнала между един и три лева. Оказва се че най-евтината е в Сарафово, Бургас и Крайморие, съобщава Нова телевизия в свой репортаж. 

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска, рибена, шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили с 20 стотинки, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", споделя Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение. Продажбата на цаца за месец варира, като се търси рибата да е прясна.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същият грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас например.

Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева. След цацата най-продавана се оказва наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 до 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки.

Друг търговец уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За цени между 7 и 12 лева човек може да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване, посочва Галин Янев.

Новият хит това лято край морето е bubble tea. Чаят е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева.