Анализи Събития

Държавата спъва развитието на медицинския туризъм в България

   

Първият форум за медицински туризъм се проведе в София
  Мирослав Иванов

Основната причина за трудностите в развитието на медицинския туризъм в България е липсата на интерес от страна на държавата. Тя отказва да стимулира развитието на сектора и привличането на чуждестранни пациенти в страната. В момента сами се борят лекари, зъболекари, застрахователи, туроператори и хотелиери. Това стана ясно днес на първия форум „Медицинският туризъм – възможни решения в България“ в „Гранд хотел Астория“, организиран от телевизия CodeHealth, на който медиен партньор е TravelNews.

„Думата медицински туризъм е лошо интерпретирана в България. Тя не е свързана с All inclusive и хотелско настаняване, а по-точно става въпрос за здравен туризъм с лечение, хирургия, процедури или други лекарски услуги“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Според него здравеопазването ни е на световно ниво, защото разполага с добри специалисти, нова и модерна техника в болниците. Проблемът е, че не показваме резултатите и доволните пациенти сред обществото и навън. България разполага с много добри лекари и учени на световно ниво, които са признати и популярни в чужбина, но за тях не се споменава у нас, подчерта Маджаров. В България винаги се търси лошата новина и затова има недоверие към системата, коментира той.

„Трябва да си го кажем в пряк текст, че медицинският туризъм е на границата на здравето и комерсиалното, но много страни го развиват и ние не трябва да изоставаме. Денталните клиники в България са на 90% много добри на европейско и световно ниво, като са с изключително модерна техника“, заяви д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз. Според него денталните ни клиники работят с голям професионализъм. Затова денталният туризъм има бъдеще в България и страната ни може да бъде потенциална дестинация в тази сфера, каза Шарков. Той даде за пример, че в Европа водеща страна за медицински туризъм е Турция. Приходете от този туризъм надхвърлят 90 млрд.евро на континента, като 3% тях заема денталният туризъм. Шарков обясни, че водещи дестинации в ЕС за медицински туризъм са Унгария, Полша, Хърватия и Кипър. Американците ходят в Коста Рика и Мексико, а първенец в Азия е Тайланд.

Адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА), обяви, че България може да бъде оазис за чужденци, които да идват и да се лекуват, защото се предлага добро обслужване, нова и модерна техника, и много добри болници. Според нея медицинският туризъм може да се отрази положително на икономиката и на БВП, както и на клиниките и лекарите. „Държавата ако не помага, поне да не пречи“, коментира Димитрова. Тя даде за пример съседна Турция, където е обявен за приоритет от президента Реджеп Ердоган и се развива бурно с подкрепата на държавата.

Проф. Николай Габровски, зам.-директор на Университетска болница "Пирогов" и началник на Клиниката по неврохирургия, смята, че медицинският туризъм трябва да бъде регламентиран и да започне да се развива. За целта всички лекари и съответно зъболекари трябва да членуват в съсловните организации, за да има и етичен самоконтрол. В никакъв случай да не се допускат ситуации като в момента, лекари да предлагат услуги на чужденци без да влизат в Български лекарски съюз и да не носят никаква отговорност.

В момента в Европа има близо 100 млн. души над 65-годишна възраст, като този брой ще нараства още. Има и директива за трансгранично здравно обслужване, която може да послужи за добра основа за развитие на сектора в България, защото ние сме сред държавите, които са на челно място по брой легла на глава от населението, както и по брой на практикуващи лекари. Освен това цените на услугите в България са силно конкурентни, а и страната ни има много благоприятно географско местоположение, посочиха още участниците във форума. Според тях целевите пазари трябва да бъдат развитите страни в Европа - Великобритания, Германия, скандинавските държави, защото в натоварените им здравни системи пациентите чакат по шест месеца за зъболечение или планови операции.

Мирослав Иванов