Анализи Новини

Германци, британци и италианци харчат най-много за туризъм от европейците

   
Германци, британци и италианци харчат най-много за туризъм от европейците

Германските, британските и италианските туристи харчат най-много от европейците, когато става дума за пътуване, сочат данните на Световната организация по туризъм към ООН, която следи кои държави са били най-посещаваните дестинации през 2023 г. и колко са спечелили от това, пише Euronews. В глобален мащаб китайските туристи са похарчили най-много - около 183 млрд. евро за пътувания през 2023г. С повторното отваряне на границите след края на пандемията, те изпреварват американците, които миналата година са похарчили 114 млрд. евро. Година по-рано туристите от САЩ заемаха първото място.

Германците са на трето място по разходи, като са натрупали общо 104 млрд. евро, а британците са на четвърто място със 102 млрд. евро. Канада, Италия, Индия, Русия и Корея допълват списъка на държавите, които са похарчили най-много за туризъм през 2023 г., като Италия се изкачва от 10-то на 7-мо място. Що се отнася до приходите от туризъм, класацията се оглавява от САЩ, които през 2023 г. са спечелили 164 млрд. евро. Следват ги Испания, която е спечелила 86 млрд. евро, Обединеното кралство с 69 млрд. евро, Франция с 64 млрд. евро и Италия с 52 млрд. евро.

По данни на Националния статистически институт на Испания, през април в страната са влезли рекордните 7,8 милиона посетители, а през първото тримесечие на 2024 г. са пристигнали общо 24 милиона туристи, което е с 18% повече от предходната година.

Неизбежно този приток на посетители се отрази на цените – и на усещанията на местните жители, ато средната цена на хотелската стая скочи с 12% до 135 евро на вечер, пише още Euronews. Списъкът с 15-те най-високи туристически приходи се допълва от Обединените арабски емирства, Турция, Австралия, Канада, Япония, Германия, Саудитска Арабия, Макао (Китай), Индия и Мексико. Две европейски държави заемат челните места по брой на чуждестранните туристи миналата година. Франция остава най-посещаваната страна в света със 100 милиона чуждестранни туристи. Очаква се тя да повтори тези цифри и през 2024 г., когато през юли и август в Париж ще се проведат Олимпийските игри. Испания заема второто място с 85 милиона туристи. Двете страни изпреварват САЩ (66 млн.), Италия (57 млн.) и Турция (55 млн.).

Общо седем от десетте най-посещавани дестинации са в Европа, като списъкът се допълва от Италия, Германия и Австрия. Това превръща континента в гореща дестинация, привличаща най-много международни посетители в света.

Китай също е топ дестинация, но броят на посетителите в страната спадна драстично, след като през пандемията бяха въведени строги изисквания за влизане. Туристите са намалели от 65,7 млн. през 2019 г. до 35,5 млн. през 2023 г.